A gerinctorna rendkívül hatékony módszer abban az esetben, ha azt módszeresen, kitartással és megbízható forrás alapján végezzük. Itt arról kaphat egy kis információt, hogy milyen esetekben javasolt a gyakorlatok végzése.

Milyen esetekben lehet hasznos?

  1. A preventíven (megelőzésképpen) végzett gerinctorna segít a tartáshibák korrekciójában, a törzsizmok edzésében, valamint a törzs mozgástartományának növelésében. A degeneratív (kopásos) gerincbetegségek idővel megbomlott gerincstabilitást és fájdalmakat okozhatnak, melyek kialakulása megelőzhető vagy lassítható a szabályszerűen végzett gyógytornával.
  2. A lumbágó mind megelőzésében, mind konzervatív (nem műtéti) kezelésében is nagyon fontos szerepet játszik.
  3. A gerinctorna olyan esetekben is hatékony kezelési módszer, amikor már a betegeknek gerincbetegségeik miatt tüneteik, leggyakrabban fájdalmaik vannak. A szabályosan végzett feladatok csökkentik az izomzat görcsét, segítenek a megfelelő izomerő, álló és mozgásképesség helyreállításában.

Gerinctorna módszerek és gyakorlatok

Az egyik legelterjedtebb gerinctorna típus a McKenzie módszer, mely aktív mozgásterápiára épülő kezelési módszer. A speciális kezelési rendszer során a beteg aktív részese a kezeléseknek, a megtanult feladatokkal képes befolyásolni fájdalmát és a gyakorlatokat otthon is végezheti. A szakszerűen végzett gerinctorna során első alkalommal a beteg fájdalmának és állapotának részletes felmérése történik, mely alapján kerül összeállításra az egyes betegek esetében javasolt és hatásos kezelési program.

Figyelem! Nem megbízható internetes forrásokból származó gyakorlatok otthoni végzése azonban nem javasolt.

Fontos tudni, hogy habár egyetlen kezelés is csökkentheti a fájdalmakat, a tartós hatás eléréséhez rendszeres, heti 2-3 alkalommal végzett gerinctorna kezelés szükséges. A szakemberrel végzett feladatok mellett a gyógyulás fontos része, hogy a megtanult feladatokat a betegek otthon, házilag is végezzék a későbbiekben.

Egyéb gerinctorna kezelési módszerek között említhető a manuálterápia, gerincstabilizáló tréning, stretching és Schroth terápia is. Az egyes betegek esetében hatásos kezelési módszerek kiválasztása, a teljes gerinckezelési program összeállítása szakember segítségével javasolt.

Tudjon meg többet a lumbágó kezeléséről: Lumbágó kezelése, gyógyítása