A lumbágó mind megelőzésében, mind konzervatív (nem műtéti) kezelésében a gerinctorna nagyon fontos szerepet játszik.

Preventíven (megelőzésképpen) végzett gerinctorna segít a tartáshibák korrekciójában, a törzsizmok edzésében, valamint a törzs mozgástartományának növelésében. A degeneratív (kopásos) gerincbetegségek idővel megbomlott gerincstabilitást és fájdalmakat okozhatnak, melyek kialakulása megelőzhető vagy lassítható a szabályszerűen végzett gyógytornával.

A gerinctorna olyan esetekben is hatékony kezelési módszer, amikor már a betegeknek gerincbetegségeik miatt tüneteik, leggyakrabban fájdalmaik vannak. A szabályosan végzett feladatok csökkentik az izomzat görcsét, segítenek a megfelelő izomerő, álló és mozgásképesség helyreállításában.

Az egyik legelterjedtebb gerinctorna típus a McKenzie módszer, mely aktív mozgásterápiára épülő kezelési módszer. A speciális kezelési rendszer során a beteg aktív részese a kezeléseknek, a megtanult feladatokkal képes befolyásolni fájdalmát és a gyakorlatokat otthon is végezheti. A szakszerűen végzett gerinctorna során első alkalommal a beteg fájdalmának és állapotának részletes felmérése történik, mely alapján kerül összeállításra az egyes betegek esetében javasolt és hatásos kezelési program. Nem megbízható internetes forrásokból származó gyakorlatok otthoni végzése nem javasolt. Fontos tudni, hogy habár egyetlen gerinctorna kezelés is csökkentheti a fájdalmakat, a tartós hatás eléréséhez rendszeres, heti 2-3 alkalommal végzett gerinctorna kezelés szükséges. A szakemberrel végzett feladatok mellett a gyógyulás fontos része, hogy a megtanult feladatokat a betegek otthon, házilag is végezzék a későbbiekben.

Egyéb gerinctorna kezelési módszerek között említhető a manuálterápia, gerincstabilizáló tréning, stretching és Schroth terápia is. Az egyes betegek esetében hatásos kezelési módszerek kiválasztása, a teljes gerinckezelési program összeállítása szakember segítségével javasolt.

Tudjon meg többet a lumbágó kezeléséről: Lumbágó kezelése, gyógyítása

Fájdalmai csökkentésére gerinctornát szeretne végezni? Nem tudja, hogy az Ön esetében milyen gerinctorna módszer lehet hatásos?

Jelentkezem a komplex gerinckezelési programba