A blokádkezelések alkalmazása olyan esetekben kísérelhető meg, amikor a deréktáji fájdalmak hátterében egyértelműen a kisízületek kopása és gyulladása feltételezhető, vagy a klinikai képet a kisugárzó (gyöki) fájdalom uralja, legtöbbször az ideggyök gyulladása (radiculitis) miatt.

Az eljárás egynapos sebészet keretében történik, tehát a beteg járóbetegként (ambulánsan) érkezik a kórházba. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben (nem altatásban), steril körülmények között a műtőben végzik. Az operatőr a bőrön keresztül vezetett szúráson keresztül, fokozatos röntgen ellenőrzés alatt juttatja az infiltrációs tű végét a gyulladt kisízületek felszínére vagy a fájdalmas ideggyök kilépési csatornájához. A tűn keresztül speciális elegyet juttat a kívánt helyre, melyben fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő (leggyakrabban lidocain) szerek vannak. A beavatkozás végén a tű egyszerűen kihúzható, bőrvarrásra nincs szükség.

Az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szer általában azonnal csökkenti a fájdalmakat, azonban a gyulladásgátló szer hatásának kifejlődéséhez általában 4 napra van szükség. A blokádkezelések hatásának időtartama egyénenként változik. Szerencsésebb esetben több hónapos fájdalommentes időszak alakulhat ki, de előfordul olyan eset is, hogy a hatás csak pár hétig marad fenn.