Kisízületi blokád és ideggyöki blokád kezelés a derékfájdalmak csökkentésében

A blokádkezelések alkalmazása olyan esetekben kísérelhető meg, amikor a deréktáji fájdalmak hátterében egyértelműen a kisízületek kopása és gyulladása feltételezhető, vagy a klinikai képet a kisugárzó (gyöki) fájdalom uralja, legtöbbször az ideggyök gyulladása (radiculitis) miatt.

Az eljárás egynapos sebészet keretében történik, tehát a beteg járóbetegként (ambulánsan) érkezik a kórházba. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben (nem altatásban), steril körülmények között a műtőben végzik. Az operatőr a bőrön keresztül vezetett szúráson keresztül, fokozatos röntgen ellenőrzés alatt juttatja az infiltrációs tű végét a gyulladt kisízületek felszínére vagy a fájdalmas ideggyök kilépési csatornájához. A tűn keresztül speciális elegyet juttat a kívánt helyre, melyben fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő (leggyakrabban lidocain) szerek vannak. A beavatkozás végén a tű egyszerűen kihúzható, bőrvarrásra nincs szükség.

Az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szer általában azonnal csökkenti a fájdalmakat, azonban a gyulladásgátló szer hatásának kifejlődéséhez általában 4 napra van szükség. A blokádkezelések hatásának időtartama egyénenként változik. Szerencsésebb esetben több hónapos fájdalommentes időszak alakulhat ki, de előfordul olyan eset is, hogy a hatás csak pár hétig marad fenn.

6 hozzászólás

  1. T. Doktor ur! Kelkemetlen fájdalmak kinoznak. Csináltak MRI-t mely kimutatta bal oldali hátgerinc sérvet. Lapok fizioterápiás kezelést a Honvéd korházban, ugyanott lézer kezelést…sajnos nem használ. Egy külföldön élö orvos barátom irt a gyöki blokádrol amit nálla alkal.aztak és hat honao és egy év között fájdalommentesit. Szivesen alávetném magam kivizsgálásban és estleg mütéten. 75 éves vagyok és nyugalmazott csellista.Félek a csello fáj….
    Tel 0630 8241412
    Freiman Péter.

    • Kedves Péter!
      Természetesen, ha ilyen irányba érdeklődik, jelentkezzen be egy konzultációra és megnézzük, hogy egyáltalán szóba jöhet-e blokád kezelés 🙂

  2. Jónapot kívánok!
    Csigolya elcsúszás, V csigolyánal radiculopátia, égő érzés a derékban, elég tűrhetetlen fájdalom. Erősebb fájdalom bal láb és zsibbadás.
    Érdeklődnék, hogy gyöki blokád szóba jöhet-e. Köszönettel.
    Kérdésem, hogy ez a beavatkozás mennyibe kerül és TB- lehetséges-e. Köszönettel

    • Üdvözlöm,
      A panaszok alapján szóba jöhet igen, az ár nagyban függ attól mit és mennyit kell szúrni! Mi ultrahang vezérelve és nem CT-vel csináljuk, így csak magánellátás keretében elérhető.

    • Kedves Lajos!

      CT vezérelve mi nem csináljuk csak ultrahang vezérelve. Az ár nagyban függ attól mit és mennyit kell szúrni!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük