Hasznos vagy ártalmas a csontkovács általi kezelés a gerinc betegségeiben?

A csontkovács általi kezelés a gerinc betegségekben

A mindennapi gyakorlatban a gerincbetegekben gyakran merül fel a kérdés, hogy forduljanak-e segítségért csontkovácshoz? A csontkovács általi kezelés javíthat vagy ronthat állapotukon? Fontos hangsúlyozni, hogy jelen cikk sem negatív, sem pozitív szemszögből nem értékeli a csontkovácsok munkáját. Tárgyilagosan, orvosi szemszögből kerülnek leírásra a fontosabb tudnivalók, melyből mindenki magának tudja levonni a következtetéseket.

Mit csinál a csontkovács a betegek gerincével?

A gerincbetegségek leggyakoribb kiváltó okai a kopásos elváltozások, melyek idővel súlyosbodhatnak és állandó fájdalmat okozhatnak. A kopásos elváltozások miatt a gerinc normális mechanikai stabilitása megbomlik, melyet a gerinc a külső izomzat megfeszítésével igyekszik ellensúlyozni. A csontkovács a görcsös izomzat lazításával csökkentheti a fájdalmakat, valamint a gerincszalagok túlfeszítettségének oldásával fájdalomcsökkentő hatást érhet el. Ugyanakkor egy ilyen külső kezeléssel a csontos gerinccsatornában belül elhelyezkedő porckorongsérv eltüntetése kevésbé lehetséges. Szintén kevés tudományos bizonyíték található arra, hogy manuális terápiával a sérv csakúgy „visszahúzódna”.

Mikor próbálható meg a csontkovács általi gerinckezelés és mikor lehetnek káros következményei?

A gerincbetegek kezelésében a holisztikus szemlélet egyre gyakoribb, mely szerint a teljes gyógyuláshoz testi és lelki megközelítés is szükséges. Azon betegek, akik inkább a gyógyulásukhoz természetes módszereket szeretnének igénybe venni, akkor fordulhatnak csontkovácshoz, ha a tapasztalt fájdalmakat főleg a gerinc izomzatának görcse okozza. Kezdeti kopásos gerincelváltozások esetén a manuálterápia csökkentheti a fájdalmakat. Az elérhető fájdalomcsökkenés mértéke egyénileg széles skálán változik. A legfontosabb, hogy csakis szakember által történjen bármilyen kezelés, mert végzettséggel nem rendelkező vagy képzetlen terapeuták súlyos károkat okozhatnak!

Súlyos kopásos gerincelváltozások vagy már kialakult porckorongsérvek esetén a klinikai gyakorlatban gyakran előfordulhat gyors állapotromlás a nagyobb „gerinc átmozgatások” miatt. Ilyen esetekben inkább szakszerű reumatológiai kezelés javasolt. A csontkovács általi kezelés ezen súlyosabb esetekben maximum az orvosi kezelés kiegészítéseként volna ajánlható, folyamatosan konzultálva az orvossal.

Ha további tanácsokat szeretne olvasni a gerincbetegségek megelőzéséhez, akkor csatlakozzon Facebook közösségünkhöz!

csontkovacs

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük