Ergonómia: A nyak védelme

Életmódunk az idők folyamán egyre inkább mozgásszegénnyé vált, bizonyos tevékenységeink pedig fokozott terhelést gyakorolnak a gerinc különböző szakaszaira. Ezek a célzott terhelések ártó hatással lehetnek egészségünkre nézve és nyaki gerincsérv, illetve egyéb megbetegedések kialakulásához vezethetnek.

“Elgémberedett a nyakam.” Beállt a derekam.” Sajnos egyre gyakrabban hallunk, vagy akár mondunk is hasonló dolgokat.

A nyak, a derék- és a hátfájás az egyik leggyakrabban előforduló panasz, ami az iskolapadot koptató diákoktól kezdve az ülőmunkát végző dolgozókig az idősebb generáció tagjaiig mindenkit érint.

A nyaki gerinc

A csigolyák között kocsonyás anyagból álló porckorong helyezkedik el. A porckorongok részben meghatározzák a testmagasságot, és a gerinc stabilitásának biztosítása mellett annak rugalmasságáért, hajlékonyságáért is felelnek.

A hét nyaki csigolya szakasza a gerinc legsérülékenyebb része. Ez a szakasz tartja a fej súlyát, illetve csillapítják rázkódó, illetve a fej lengéséből származó hatásokat. Ha hosszabb ideig tartó vagy traumaszerű hirtelen nyomás éri a nyakat, fájdalom jelentkezik, hiszen a csigolyák alkotóelemei kopnak.

A nyaki fájdalom gyakori okai

  • Megerőltetés, túlerőltetés: a nyakat alátámasztó izmokban, szalagokban és az ízületeket bélelő struktúrákban szokatlan feszületek jelentkeznek
  • Ideggyök elnyomódás: a csigolyák közti porckorong külső gyűrűszerű része elgyengül, tartalma kidudorodik és ingerli az ideget, vagy idegbecsípődés jelentkezik.
  • Oszteoarthritisz: a kisízületek és porcok veszítenek víztartalmukból, az igénybevételtől kopni kezdenek az izületek.

A nyaki gerincsérv tünetei (nyaki porckorongsérv)

  • nyaki fájdalom, ami a felső végtagokba sugárzik ki
  • tarkótól fejtető felé sugárzó fájdalom, zsibbadás és megszédülés
  • mozgáskorlátozottság a nyaki gerinc szakaszánál
  • járászavarok, bizonytalan járás
  • a felső végtagok bizonyos területein jelentkező érzéketlenség vagy érzékelési zavar
  • elgyengülnek, megbénulnak a felső végtagi izmok és izomcsoportok, a kéz mozgatása pontatlanná, nehézkessé válik
  • ha összenyomódik a gerincvelő, a testfelszínen és az alsó végtagokon érzéketlenség, bénulás figyelhető meg

Ide kattintva további cikket találhat a témában!

A nyaki sérv kezelése (nyaki porckorongsérv)

A nem műtéti / konzervatív kezelés

A nem műtéti / konzervatív kezelés célja az ideggyulladás csökkentése, ami enyhíti a fájdalmat és a tüneteket, illetve az izomerőre is jótékony hatással van. A nem műtéti / konzervatív kezelés leggyakoribb módszere az gyógyszeres fájdalomcsillapítás és a gyógytorna kombinációja.

A nyaki gerincsérv műtétről

Ha a kellő színvonalú és időtartamú nem műtéti / konzervatív kezelés nem hoz javulást, vagy neurológiai tünetek jelentkeznek (pl. bénulás), felmerül a műtét szükségessége.

A nyaki gerincsérv műtét során az érintett ideget felszabadítják a kiszakadt sérv által kifejtett súlyos nyomás alól, megszüntetve a fájdalmat. A műtét azonban nem szünteti meg további porckorongsérvek kialakulását! A körülményektől függően későbbiekben azonos, vagy más szakaszon is kialakulhat gerincsérv.

A nyaki fájdalom leggyakoribb okai a fent említett tényezők, bizonyos esetekben azonban rendkívül nehéz pontos diagnózist felállítani. A testtartáshibák és az alvási szokások is meghatározó szerepet játszhatnak a nyaki problémák kialakulásában.

A nyaki gerinc védelme fekvő helyzetben és alvás során

A helyes fekvő pozíció során a gerincre nehezedő nyomás negyedére csökken a helyes álló testtartáshoz képest. De nem csak ezért fontos! Kedvező hatással van a porckorongokat körül található szövetek anyagcseréjére.

A gerinc tehermentesítését ergonómiailag helyes fekvő helyzet begyakorlásával, és megfelelő ágy, illetve a gerincet egyenletesen alátámasztó matrac beszerzésével tudjuk biztosítani. Fekhelyünk megfelelően támassza alá a fej hátsó részét, a lapockát, a farokcsontot és a sarkat is!

Csípője szélesebb, mint a dereka? A puha matrac a válasz.

A dereka és a csípője körülbelül ugyanolyan széles? Keményebb matracra lesz szüksége.

Az ülőmunka és a nyaki gerinc védelme

A megfelelő berendezések beszerzése sokat segíthet abban, hogy egészséges tartást használjunk a munka során. Ma már rengeteg ergonomikus szék és ülőalkalmatosság áll a leendő vásárlók rendelkezésére. Habár gyakran drágábbak, mint a “hétköznapi” eszközök, hosszú távon bőven megtérül a rájuk szánt extra összeg.

Egy jó ergonomikus szék ismertetőjelei:

  • beállítható, hogy teljesen igazodjon a felhasználó egyedi testarányaihoz
  • a háttámla konvex legyen deréktájon, így megfelelően támasztja alá a gerincet
  • ülésmagassága állítható
  • ülésmélysége állítható
  • kartámasza van
  • kiegészíthető lábtámasszal (ha kell)

Az asztal magasságát igazítsuk a megfelelően beállított székhez, ha van rá lehetőségünk.

A helyes ülő pozíció

Természetesen a helyes ülő pozíció begyakorlása és fenntartása is fontos. Ülés közben ne hagyjuk kipréselődni derekunkat, ügyeljünk a gerinc természetes “S” alakjának megőrzésére. Fejünk nézzen előre, vállaink ejtve legyenek. Óránként tartsunk néhány perces szünetet, amelynek keretében mozgassuk át testrészeink egy rövid tornával. Ez a vázrendszerre, mozgatószerveire, vérkeringésére, koncentrációs képességére is pozitív hatással lesz.

Végszó

Habár modern életmódunk gyakran nem engedi meg, hogy elkerüljünk a gerinc túlterhelését, a komolyabb problémák, károsodások, nyaki gerincsérv kialakulását meg tudjuk előzni némi körültekintéssel, odafigyeléssel.

Használjon ergonomikus eszközöket, mozogjon rendszeresen és ismerje fel a kialakulóban lévő problémákat!

nyaki sérv nyaki gerincsérv

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük