Különbözik e egy újszülött és felnőtt gerincoszlopa?

Természetesen mindenkinek a válasza erre a kérdése igen lenne és igazuk is van! A gerincoszlop fejlődése magzati korban is nagy változásokon megy keresztül, de az ember élete során is felnőttkorra alakul ki a gerinc végleges állapota. Aktuális témánk: a gerincoszlop életkori sajátosságai.

A gerincoszlop életkori sajátosságai

Az újszülött gerince még gyakorlatilag egyenes, a jellegzetes görbületek fokozatosan alakulnak ki a csecsemő fejlődésével és mozgásával. A csontok erősödése a megfelelő vitaminokban és nyomelemekben gazdag táplálkozással biztosítható. A görbületek kialakulásához a csecsemő ágyban való mozgása, a fej és a nyak hátraszegése, majd a fokozatos felegyenesedés és két lábon járás járul hozzá. Nagyon fontos, hogy a folyamatot mesterségesen nem szabad gyorsítani, a csecsemőt fokozottan forgatni vagy korán lábra állítani nem javasolt.

Serdülőkorban az egyik legfontosabb változás az izomzat fejlődése és erősödése, köztük a gerinc melletti izomzaté is. A gerinc melletti izmok és a törzsizmok erősödésével veszi fel a felnőtt gerinc oldalnézetből kettős S alakját, melynek szerepe a megfelelő stabilitás kialakításában, ugyanakkor a kellő rugalmasság biztosításában van. Napjainkban gyakori jelenség, hogy a fiatalok hosszas órákat töltenek számítógépek előtt ülve. Az ülés során a gerinc fokozottan terhelődik, az izomzat kevésbé erősödik, mely miatt tartási rendellenességek alakulhatnak ki a fiatalokban. Ugyanakkor a túlzott edzéssel, főleg súlyzós edzéssel egy nem megfelelően kialakult törzsizomzat esetében a nem megfelelően kivitelezett gyakorlatok súlyos sérüléseket okozhatnak a serdülők gerincében.

Miért csökken idősekben a testmagasság?

Gyakran tapasztalt jelenség, hogy nagyszüleink magassága folyamatosan csökken, melynek több tényezője is van.

Egyrészt időskorban a csigolyaközti porckorongok veszítenek víztartalmukból és rugalmasságukból, így zsugorodnak. Több porckorong egyidejű méretcsökkenése miatt a testmagasság pár centiméterrel csökkenhet.

Másrészt a gerinc görbületei fokozódhatnak, tehát görnyedt testtartás lehet jellemző. Nagyobb háti görbületek kialakulása esetén, akár már szabad szemmel is jól látható a gerincoszlop alakjának megváltozása („púposodás”). A görbületek fokozódásához az is hozzájárulhat, hogy a gerinc melletti izomzat gyengül, tónusa csökken, így a gerinc külső stabilitása is csökken.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük