Gerincfájdalom: honnan tudjuk, hogy orvoshoz kell mennünk?

Gerincfájdalom esetén gyakran merül fel a kérdés a betegekben, honnan tudják vagy mikor jött el az idő, hogy a fájdalmaikkal orvoshoz forduljanak.

A civilizált életmódból adódó fokozott terhelés a gerincoszlop alkotóelemeinek fokozott kopásához vezet. A lakosság egészét érintő gerincbetegségek jelentős társadalmi, szociális és egészségügyi ellátási problémát jelentenek. Világviszonylatban a statisztikák szerint a felnőtt lakosság megközelítőleg 90%-a szenved élete során legalább egyszer gerincfájdalmaktól. Ezek a problémák a betegek jelentős részében idővel gyakoribbá válnak és a mindennapokban állandósulnak. Magyarországon a gerincprobléma a második leggyakoribb betegség a 14 éven felüliek körében (a magas vérnyomás után). Csaknem minden harmadik ember lehet érintett hazánkban.

A betegek életében először előforduló gerincfájdalom általában ágynyugalom és a fizikai igénybevétel megszorítása esetén jelentősen csökken. Egyedileg meghatározott, hogy kinél mennyi ideig és milyen mértékben állnak fenn a fájdalmak. Többször, akár csak rövid periódusokban előforduló fájdalmas epizódok egyéb gerincbetegségek jelei lehetnek. Mikor javasolt az orvosi kivizsgálás? Tartósan fennálló (több hét, hónap) panaszok vagy 2 hetes ágynyugalomra és gyógyszeres fájdalomcsillapításra sem szűnő panaszok esetén biztosan.

Egyéb esetekben már hamarabb is orvoshoz fordulás lehet javasolt, például ha a fájdalmak erősödnek vagy új jellegű fájdalmak is megjelennek. Egyéb kísérő tünetek, többek között zsibbadás, izomgyengeség vagy bármilyen újonnan fellépő neurológiai tünet (például széklet és vizelet gondok) fennállása esetén viszont haladéktalanul javasolt az orvosi kivizsgálás!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük