Csontritkulás – osteoporosis és hátfájdalom

Az osteoporozis, magyarul csontritkulás leginkább a hölgyek betegsége, mely Magyarországon is egyre gyakoribb. A csontritkulás a csont mennyiségének és minőségének csökkenését jelenti.

Látogasson el Youtube csatornámra is, ahol további információkat találhat gerincproblémái kapcsán!

Normális szervezetben a csont fel-és leépülése egyensúlyban zajlik, a csont állományának ritkulásáról akkor beszélünk, ha a leépülés folyamata meghaladja a csontképzést. Előfordulási gyakorisága leginkább 60 év feletti hölgyekben emelkedik meg, a menopauza környékén. Menopauzában csökken az ösztrogén mennyisége a szervezetben, melynek normálisan a csontegyensúly fenntartásában van szerepe. Egyéb kiváltó okok lehetnek:

  • elégtelen táplálkozás (D-vitamin, kálcium hiány)

  • pajzsmirigy betegség következtében kialakuló fokozott csont lebontás

  • vese és bélrendszeri betegségekben felborulhat a kálcium és D-vitamin felszívódási/kiválasztási egyensúly

  • szervezeti gyulladásos megbetegedések (pl. rheumatoid arthritis)

  • szteroid terápiában felborulhat a kálcium anyagcsere

  • életmódbeli tényezők (dohányzás, inaktivitás) stb.

A csontritkulás nem rendelkezik specifikus tünetekkel, sokszor tünetmentes formában is fennállhat a háttérben. Tünetek a nagyobb csontveszteség (például 30-40%-os csontvesztés) után jelentkezhetnek. Leggyakoribb tünet a csont ellenálló képesség csökkenés következtében kialakuló csonttörés lehet. A csonttörések érinthetik az alsó végtagi csontokat, a csípőcsontokat és a csigolyákat is. Csigolya összeroppanás esetén a betegek nagymértékű fájdalmat tapasztalhatnak gerinctájon.

A csontritkulás diagnosztikájában csontsűrűség vizsgálat, labor vizsgálatok, röntgen, CT és MR lehet segítségére az orvosnak.

A kezelés legfontosabb eleme a mielőbbi felismerés, ugyanis kezdeti stádiumban a további romlás megelőzhető. Az életminőség fenntartása érdekében a csonttörések megelőzése szükséges. Gyógyszeres terápiaként a kalcium és a D-vitamin pótlása mellett, biszfoszfonátok és az ösztrogén anyagcserére ható gyógyszerek alkalmazhatóak.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük