A hidegterápia hatása a gerincfájdalmakra

A hidegterápia leginkább azokban az esetekben alkalmazható, amikor a gerinc fájdalmak valamilyen hirtelen sérülés következtében alakulnak ki például rossz mozdulat, nehezebb tárgy emelése, nagymértékű csavarodás a gerincben, stb. A hidegkezelést a sérülés kialakulása után egy két napon belül minél hamarabb szükséges elkezdeni alkalmazni a fájdalmas területen, hogy a maximális hatását kifejthesse.

Hogyan fejti ki hatását a hidegterápia?

A hidegterápia hatását több módon képes kifejteni. Egyrészt csökkenti a gyulladást és duzzadást a sérült területen, lassítja a gyulladásos folyamatokat. A vénák összehúzódnak, a szövetben csökkentik a keringést, viszont ha eltávolítjuk a hideget a vénák megnyílnak, így a regenerációhoz szükséges tápanyagokat szállító vér a területre képes áramlani. Továbbá a hideg érzésteleníti a fájdalmas területet és lassítja a fájdalom érzetek közvetítését az agy felé.

Alkalmazása

A hideget két alapvető formában alkalmazhatjuk, hideg masszázs vagy hideg pakolás formájában. A hideg masszázshoz segítséget kell kérnünk akár szakembertől, akár valamelyik hozzátartozónktól. A masszázshoz használhatunk egyszerű jeget vagy akár jégzselét is. A beteg feküdjön hasra és lazítsa el hátizomzatát. A fájdalmas területre óvatosan helyezzük rá a jeget vagy jégzselét, majd finom körkörös mozdulatokkal kezdjük el a fájdalmas területet masszírozni. A jeget közvetlenül csontos felszínre ne nyomjuk, mert fájdalmas lehet a betegnek. Maga a masszázs átlagosan 5 percig tartson, hogy a fagyási sérüléseket elkerüljük, de naponta 2-5 alkalommal is ismételhető. A masszírozó mozgásoknak egyenleteseknek és finomaknak kell lenniük, hogy a jeget folyamatos mozgásban tartsuk. A sérülések és fájdalmak kialakulása utáni 2-3 napban alkalmazható leginkább a hideg masszázs, a későbbi fázisban már inkább a meleg hatás segíti a gyógyulást.

Hogyan használjuk?

A hideg pakolás során valamilyen közeg van a bőr és a pakolás között, így kerülve el a fagyási sérüléseket. A hideg pakolást egy alkalommal 20 percnél tovább ne alkalmazzuk, de a nap folyamán szinte korlátlanul ismételhető, amíg kellemes hatást fejt ki. Számos típusa van, a leggyakrabban fagyasztható zseléket vagy hideg törölközőt alkalmaznak a betegek.

[kép]

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük