A derékfájás

A derékfájás az ágyéki vagy lejjebb a keresztcsonti tájékon jelentkező változó intenzitású fájdalmat jelent. Gyakran egy hirtelen mozdulatot vagy nehéz fizikai igénybevételt követően alakul ki. A betegek ilyenkor a legkedvezőbb testhelyzetet igyekeznek felvenni, mely a legkisebb fájdalommal jár. Az erős fájdalmak miatt mindennapi tevékenységüket alig vagy egyáltalán nem képesek ellátni. A deréktájéki fájdalomhoz társulhat a gerinc mellett futó izmok görcse is, mely a fájdalmakat felerősítheti.

Mi okozhat derékfájást?

A derékfájás leggyakoribb oka a gerinc kopásos betegsége. A kopásos elváltozások érinthetik a gerincoszlop minden területét és alkotóelemét.

Egyéb kiváltó okok között szerepelhetnek:

  • gerincsérv vagy más néven porckorongsérv
  • sportsérülések
  • gyulladásos folyamatok
  • csontritkulás
  • gerincdaganatok
  • hirtelen nagymértékű elhízás, testsúlynövekedés
  • lelki okok (Lelki okok cikk behivatkozás)

Meddig tart a derékfájás?

A betegek életében először előforduló deréktájéki fájdalom általában ágynyugalom és a fizikai igénybevétel megszorítása esetén jelentősen csökken. Egyénileg változó, hogy kinél mennyi ideig állnak fenn a panaszok. Többször, akár csak rövid periódusokban előforduló fájdalmas epizódok kopásos gerincbetegségek jelei lehetnek.

Tartósan fennálló és erősödő panaszok esetén javasolt az orvosi kivizsgálás. A kiváltó okok függvényében választható meg a legmegfelelőbb kezelés (lumbágó kezelése cikk hivatkozás).

Orvosi szempontból nagyon fontos, hogy ha a fájdalmakat egyéb tünetek is kísérik (például fájdalom a végtagokban, zsibbadás, izomgyengeség), akkor mielőbb orvoshoz szükséges fordulni.

derékfájás

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük