Kiszakadt porckorongsérv? Mit jelent ez a beteg számára?

A porckorongsérvek kialakulása során több fázis különíthető el. Az egyes fázisokban lezajló fogalmak megértése és tisztázása fontos, mivel a köztudatban azok gyakran keverednek egymással.

A kiszakadt porckorongsérv kialakulása

Kezdetben a porckorong belső állománya a kopások hatására előboltosulhat a külső gyűrűszerű részen keletkezett repedéseken. Ez az állapot a porckorong előboltosulás (discus protrusio)

További degenerációval (kopással) a külső gyűrűszerű rész egy helyen teljesen megszakadhat, a belső állomány egy részlete a csigolyák közötti résből előemelkedik. Ha az előemelkedés által idegi nyomás alakul ki, akkor a porckorongsérvekre jellegzetes tünetek alakulhatnak ki.

Nagyobb megterhelés vagy erő hatására az előemelkedő rész akár le is szakadhat, ekkor beszélünk kiszakadt porckorongsérvről (rupturált discus hernia)

Egy gyakori évhitről

Gyakran hangzik el a betegektől a kérdés, hogy „ugye nem kiszakadt sérvem van?”, mivel értelmezésük szerint az jelenti a legrosszabb állapotot. Klinikai szempontból nem az a fontos, hogy a sérv épp melyik fázisban van, hanem az általuk okozott tünetek súlyossága. Sérvelőboltosulás is okozhat olyan mértékű idegi nyomást, hogy a beteg erős fájdalmakról számol be, ugyanakkor kiszakadt porckorongsérv okozhat minimális mértékű tüneteket is. A további kezelést a látott képalkotó felvételek és a beteg állapota együttesen határozzák meg és nem az, hogy a sérv éppen a kialakulás melyik fázisában van.

gerincsérv torna

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük