Spondylolisthesis jelentése

A spondylolisthesis egy görög eredetű kifejezés, melyben a spondylo jelöli a csigolyát, gerincet, az olisthesis pedig a csigolyatest előrecsúszását az alatta lévőn. Az elcsúszás leginkább előrefelé (anterolisthesis) történik, ritkán hátrafelé is elmozdulhat, ilyenkor retrolisthesisről beszélünk.

A kopásos (degeneratív) gerincbetegségek érinthetik a gerincoszlop minden területét és alkotóelemét, leggyakrabban a csigolyákat, kisízületeket, gerincszalagokat, gerincizmokat és a csigolyák között található porckorongokat is. Bármelyik alkotóelem károsodása instabilitást okozhat az adott gerincszakaszon és megnövelheti a csigolya elcsúszásának valószínűségét is. A kopásos elváltozások növekvő előfordulásával a csigolya elcsúszásos esetek száma is egyre növekszik.

A spondylolisthesis előfordulása

A betegség bármely életkorban és bármely gerincszakaszon előfordulhat. Leggyakrabban az ágyéki gerincszakasz érintett, mivel ez a szakasz van kitéve a legnagyobb biomechanikai eltérésnek. Az LV-ös csigolya érintett 80%-ban, az LIV-es csigolya 13-15%-ban, míg az LIII és LII-es csigolya 1-1%-ban érintett. Más gerincszakaszon (nyaki, háti) mindösszesen 5%-ban fordul elő a betegség.

A csigolya elcsúszása és gerinc instabilitás bizonyos esetekben évekig tünetmentes formában állhat fenn, mely semmiféle panaszt nem okoz. Az idő előrehaladtával és az instabilitás növekedésével jelennek meg a tünetek, melyek nem specifikus tünetek, a kopásos gerincbetegségek egészére jellemzőek lehetnek.

Ha kíváncsi a csigolya elcsúszás által okozott tünetekre, kattintson ide!

8 hozzászólás

 1. Tiszteletem Doktor Úr !

  9 mm anterolysthesis a megállapított diagnózis.

  A kérdésem a következő: Manuál terápiával ( kiropraktika ) lehetséges a csigolya L5 -ős viszahelyezése?: – akár pár milimétert ?

  Üdvözlettel : Bányai Lástló

  • Kedves László!

   A gerinc elég komplex szerkezet, így mindenféle „visszahelyezésnek” magától is ellenáll, én nem tudok jelen pillanatban olyan tudományos bizonyítékról, mely igazolná, hogy ilyen módon a csigolya csak úgy „visszahelyezhető”. Természetesen a kezelésektől a tünetei akár jobbak is lehetnek.

 2. Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne, hogy egy nagy esés, okozhat e csigolya elcsúszást? 1.5 hete nagyon nagyot estem a kerékpárommal. Kecskeméten a sürgősségin röntgen kimutatta az L III , L IV csúszást. Válaszát nagyon szépen köszönöm! Még annyit, hogy Ön milyen terápiát javasol az ilyen esetekre?!

  • Üdvözlöm,
   Traumák okozhatnak szerkezeti változást a csigolyákban,mely hosszútávon hozzájárulhat a csigolya elcsúszásához. Inkább ebben az esetben egy hosszabb ideje zajló folyamat valószínű, mely most került kimutatásra. A terápia nagyban függ állapotától, de a gyógytorna biztosan nagyon fontos eleme a kezelésnek.

 3. Tisztelt Doktor Úr!

  Miért rendszeresen előrefelé történik a csigolya elcsúszás? Mitől függ, hogy előre vagy hátra történik az elcsúszás?

  • Kedves Dalma!

   Nagyon jó kérdés! A biomechanikai terhelési viszonyok a gerincen döntik el, hogy merre felé történik az elcsúszás. Számos elméletet megfogalmaztak már minderre, egyik magyarázat szerint az előrecsúszás gyakorisága azzal áll összefüggésben, hogy a gerinc mozgékonysága előrefelé jóval nagyobb mint hátrafelé (gondoljon az előre és hátrahajlásra).

Hagyjon üzenetet

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem: