Ultrahang vezérelt infiltrációs kezelés

Az ultrahang vezérelt infiltrációs vagy blokádkezelések bevezetése a mindennapi gyakorlatba kiváló lehetőséget nyújtanak a gerincpanaszok és fájdalmak enyhítésében. Leggyakrabban olyan esetekben alkalmazhatók, amikor a fájdalmak eredete egy jól meghatározott ponthoz vagy helyhez köthető a gerincben. Ilyen állapot lehet például a sérvek által okozott kisugárzó (gyöki) fájdalom vagy a sacroiliacalis ízület fokozott elhasználódása miatt kialakult lokális derékfájdalom.

Ultrahang vezérelt infiltrációs vagy blokádkezelés

Végtagokba kisugárzó fájdalmak kezelése ultrahanggal

A kisugárzó fájdalmak hátterében gyakran azonosítható gerincbetegség (pl. porckorongsérv vagy előboltosulás). Ezekben a betegségekben a gerinccsatornából kilépő idegek nyomás (kompresszió) alá kerülnek és jellegzetes végtagokba lesugárzó fájdalmat okoznak. A fájdalom lefutása meghatározott területen érezhető, így a vizsgáló orvos számára az érintett ideggyök viszonylag egyszerűen azonosítható. A fizikális vizsgálat eredményét az MR vizsgálaton látható idegi kompresszió is megerősíti.

Ultrahanggal mind az érintett gerincszakaszok, mind a szúrás alatt bevezetett tű könnyen vizualizálhatóak, így az eljárás magas hatásfokú és biztonságos. A tűn keresztül közvetlenül az ideg kilépéséhez juttatható a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer, így csökkentve a lesugárzó fájdalmat.

Sacroiliacalis ízületből származó fájdalom kezelése ultrahanggal

A sacroiliacalis ízület a csípőcsont és keresztcsont között található ízület, kopása nagyon gyakran szerepel a derékfájdalmak hátterében. Az ízület fokozottan használódik el hosszas ülés, hajlongás vagy a gerinc csavarása során. A betegek a fájdalmat legtöbbször egyetlen jól meghatározott ponthoz tudják kötni. A fizikális vizsgálat során az ízületre nyomva fájdalom provokálható, így a betegség relatíve könnyen diagnosztizálható.

Az ultrahang vezérelt kezelés során a csontos képletek között azonosítható a hosszú ízület. A célzás során a tűn keresztül közvetlenül az ízületbe juttatható a fájdalomcsillapító szer, így csökkentve az ízületből származó fokozott fájdalmat.

Mi a különbség az ultrahangos és röntgen/CT vezérelt blokádok között?

Mindkét módszer hasonló célt szolgál, mégpedig a kívánt fájdalom és gyulladáscsökkentő szerek pontos célba juttatását. Ultrahang esetében előnyként említhető, hogy nem igényel intézményi, műtői hátteret, így ambulánsan végezhető és gyors fájdalomcsillapítás érhető el vele. A röntgensugárzás káros hatásai sem tapasztalhatók, sem a beteg, sem az orvos nincs fokozott sugárveszélynek kitéve. A röntgen vezérelt beavatkozások esetében speciális vizsgáló eszköz és műtői környezet (sugárvédett) helyiség szükséges, így alkalmazása sok esetben problémásabb. Utóbbi előnye az ultrahanggal szemben bizonyos állapotok esetén tapasztalható csak, pl. kóros elhízás és heges környezet.

Milyen esetekben korlátozott az ultrahang használata?

Habár az ultrahang széles körben használható a gerincfájdalmak kezelésében, néhány állapot korlátozza felhasználását:

 • túlzott hegképződés, kiterjesztett gerincműtétek: A nagy gerincműtétek általában jelentős csontelvétellel is járnak, így megváltoznak a csontos anatómiai viszonyok. A megváltozott környezetben az ultrahanggal való tájékozódás nehézségekbe ütközik.
 • kóros elhízás: kóros elhízás során a bőr alatti zsírréteg több cm is lehet, valamint a zsír az izmokban is lerakódik. A túlzott mértékű zsírszövet megzavarja az ultrahang visszaverődését és így zavarja a látásviszonyokat.
 • egyedi/megváltozott anatómiai variációk: jelentős scoliosis (gerincferdülés) vagy egyedi anatómia kevésbé gyakorlott kezekben megnehezíti a tájékozódást.

Hogyan zajlik egy ultrahang vezérelt fájdalomcsillapító kezelés?

Az eljárás igazi előnye, hogy ambulánsan „jön-megy” alapon végezhető, tehát nem igényel befekvést vagy kórházi hátteret.

A betegség felmérése mindig egy orvosi konzultációval kezdődik. A konzultáció során betegvizsgálat és a képalkotó felvételek (pl. MR) áttekintése történik. Mindezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a betegség eredetére fény derüljön. Fontos kérdés az is, hogy nem állnak-e fenn olyan kizáró okok, amik az ultrahang vezérelt kezelést megakadályozzák.

Amennyiben a diagnózis egyértelmű, megtörténhet a kezelésre való előjegyzés. A kezelés napján kísérővel kell érkezni. A kezelőágyra való felfekvés után az ultrahanggal áttekintő vizsgálat történik az érintett gerincszakaszról, majd megtörténik a szúrás tervezése. A beavatkozás során első lépésként az érintett terület fertőtlenítőszerrel való többszöri lemosása történik. Az eszközök beizolálása után (minden steril körülmények között zajlik) az ultrahanggal újabb ellenőrzés következik. Ezután történik a legfontosabb lépés, az infiltrációs tű bevezetése. A tű az ultrahang képen végig jól követhető, így elkerülhető az erek és idegek sérülése. A tű célba juttatása után a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer befecskendezhető az érintett fájdalmas területre. Végül a tű eltávolításra kerül, apró szúrásnyom marad csak hátra. A páciens rövid megfigyelést követően a kísérővel otthonába távozhat.

12 hozzászólás

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  Egy kezelés már segít, vagy többre van szükség?

  Köszönöm!
  Üdvözlettel :Kósa Krisztina

  • Üdvözlöm,

   Budapesten érhető el, az ultrahang magas ára miatt csak magánellátásban. Az árra nem tudok egységes árat mondani, azt az első vizsgálat határozza meg, sok tényezőtől függ.
   A műtétre 1-2 héten belül sor kerülhet.

 2. Engem érdekelne volt mütve 2 szer a gericem porckorongsérvel most meg elvan törve két csigolyam es van ujra servem !

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük