A derékbecsípődés fogalma a köznyelvben nem teljesen különálló fogalom, gyakran keveredik más megnevezésekkel is például az idegbecsípődéssel. Mindezeket figyelembe véve nehéz egy egységes fogalmat megadni a derékbecsípődésre, mégis a betegek a helyileg hirtelen kialakuló derékfájdalom esetén beszélnek a derékbecsípődés állapotáról.

derékbecsípődés

Mi a különbség a derékbecsípődés és idegbecsípődés között?

Az idegbecsípődés fogalmát a betegek az erős deréktáji irányból az alsó vagy felső végtagok irányába sugárzó fájdalom esetén használják, míg derékbecsípődés alatt leginkább hirtelen kialakuló, helyi derékfájdalmakat értenek. A két fogalom nem különálló, egyik a másikból következhet. A derék becsípődése idővel idegbecsípődést okozhat, valamint idegbecsípődés hátterében is fennállhat egy tartós derékfájdalom.

Mi okozhatja a derék becsípődését?

A gerinc fokozott terhelése akár tartós ülőmunka, akár nehéz fizikai munka esetén a gerinc alkotóelemeinek kopását eredményezi. A kopásos elváltozások érintik a gerinc csigolyákat, a szalagokat, a gerinc ízületeit. Kezdetben időszakosan tompán előforduló, helyi derékfájdalmak jelentkezhetnek, melyek pár nap vagy hét után maguktól is megszűnnek. A kopásos elváltozások előre haladásával, egyre gyakoribbá válhatnak a fájdalmas epizódok. Amikor a kopás talaján hirtelen egyébként gerincbetegségek, például a porckorong megbetegedése alakul ki, akkor helyileg, erős derékfájdalom lép fel, ezt az állapotot tekintik leginkább a betegek derékbecsípődésnek.

Tanácsok a derékbecsípődés kezeléséhez

A derék becsípődés kialakulása idején erős fájdalmak léphetnek fel, melyek a mindennapi mozgást és a mindennapi feladatok ellátását akadályozhatják. Fontos, hogy ilyen kezdeti állapot esetén tartós ágynyugalom és pihenés szükséges, bármilyen további mozgás és erőltetés a fájdalmak idejének meghosszabbodásához vezethet. Szükség esetén szájon keresztül szedhető fájdalomcsillapítók is alkalmazhatóak, vagy helyileg a deréktájon kenőcsök, krémek használata megkísérelhető. Ha a fájdalmak tartósan egy-két hét után is fennállnak vagy időközben erősödnek, orvosi kivizsgálás javasolt. Orvosi vizsgálat szükséges azokban az esetekben is, amikor már egy ilyen fájdalmas epizód nem először fordul elő.