A fizikoterápia ismertetője

A gerincfájdalmak kezelésében a legfontosabb pont, hogy a fájdalmak okára fény derüljön. Nagyobb százalékban olyan megbetegedések fordulnak elő, melyek nem igényelnek műtéti kezelést, hanem kezelhetőek konzervatív (nem műtéti) úton. A fájdalmak kiváltó okának megállapítása után a további kezelési módot a háttérben fennálló betegségek határozzák meg. Fontos tisztázni a fizioterápia és fizikoterápia fogalmát is, mivel a köztudatban a fogalmak gyakran keverednek egymással és más kezelési módokkal is. A teljes fizio- és fizikoterápiás módszerek igen széles skálán mozognak.

A fizioterápia olyan kezeléseket foglal magába, melyek természetes energiákra épülnek (pl. víz, levegő, mozgás). Ismertebb fizioterápiás kezelések:

  • gyógytorna

  • balneoterápia (fürdőkórház, gyógyvíz)

  • gyógymasszázs

A fizikoterápia a fizioterápián belül képez egy szűkebb csoportot, amikor is valamilyen mechanikus energia vagy mesterséges energia kerül felhasználásra a terápiák során. Néhány fizikoterápiás módszer:

  • lökéshullám terápia

  • ultrahang kezelések

  • ingeráram kezelések és egyéb elektromos kezelések

Már időszakosan, de rendszerint megjelenő gerincfájdalmak esetén is orvoshoz fordulás javasolt. Első körben a háziorvos adhat segítséget a fájdalmak csökkentésében és a további kivizsgálások megszervezésében. Az első specialista, akivel a beteg általában találkozik a neurológus, vagy magyarul ideggyógyász. Az ideggyógyász feladata, hogy részletes neurológiai vizsgálattal felmérje az esetleges idegrendszeri eltéréseket. Idegrendszeri károsodás gyanúja esetén CT vagy MR vizsgálatot szervez a páciensnek. Az ideg vagy gerincsebész feladata, hogy a beteget újra megvizsgálva és a képalkotó felvételeket áttekintve döntsön arról, hogy a gerincbetegséget műtéti vagy nem műtéti úton szükséges kezelni. Ha fizioterápiás kezelések szükségesek, akkor a beteget a sebész a területileg illetékes reumatológiai osztályra utalja, ahol megtörténhetnek a szükséges fájdalomcsillapító kezelések.

A fizioterápiás kezelések típusáról a rheumatológus orvos dönt. A beteget kikérdezve és megvizsgálva tudja elrendelni, hogy a fent bemutatott kezelések közül melyek lehet hatásos a beteg esetében és meghatározza a teljes kezelés időtartamát.

2 hozzászólás

  1. Nekem allitolag van servem, de azt mondta a neurologus nem kell muteni. Most megyek gyogy fürdőbe, nagyon faj a derekam, gerincem es nagyon kattog ha megyek, mi az oka?? Es lehet e vele setalni, napi 1 orat setalok.

    • Kedves Margó!

      Sajnálattal olvastam panaszait. Ha nem kell műteni, akkor a gyógyfürdői kezelésnek használnia kell. Ha nem, akkor érdemes lehet egyéb kezeléseket is bevezetni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük