A helyes ágyból felkelés a gerinc védelme érdekében

Sok gerincbetegnek a reggel a nap legnehezebb része, az ágyból felkelés olykor fájdalmas hosszú percekbe, de akár órákba is telhet mire a szervezet „bejáródik” és a fájdalmak csökkennek. A reggelre kialakuló fájdalmak azzal állhatnak összefüggésben, hogy éjszaka a gerincbetegek nem tudnak figyelni tartásukra. Az éjszakai mozgások megterhelőek lehetnek a gerincnek, az alvás alatti esetlegesen kényelmetlen pozíciót nem tudják korrigálni, így a gerinc alkotóelemei fokozottan terhelődhetnek. Mindenhez hozzájárulhat éjszaka az izomzat és a gerinc szalagrendszer ellazulása is, melyek szintén sérülékennyé tehetik a gerincet.

Az ágyból való „kiugrás” igenis sérüléseket okozat a gerincben. Egész estés fekvés után az ellazult izmok és gerinc sérülékenyebb, ha kicsavart helyzetben kelnek fel a betegek.

A helyes felkelési technika az alábbiak szerint történik. Első körben a térdeinket húzzuk fel, majd ilyen pozícióból térdeinkkel és felső testünkkel egyszerre fordulunk oldalra, végig figyelni kell az egyenes gerincre. Miután az ágy szélén lábainkat elkezdjük lelógatni, a kezeinkkel egyenletesen tolva felső testünket ülünk fel. Az emelkedés során felső testünknek végig egyenesnek kell maradnia, az erőt kezeinkkel fejtsük ki. Ezekre figyelve a gerinc sérülései és megterhelései elkerülhetőek és mindez hozzátartozik a gerinctudatos életmódhoz.

Helytelennek minősül, ha először felső törzsünkkel ülünk fel az ágyon, ez nyakunkat és derekunkat is túlzottan megterheli, főleg ha lábaink a felülés során végig egyenesen kinyújtva maradnak. További hiba, ha felső testünk nem egyszerre mozog derekunkkal és a gerinc kicsavart pozícióba kerül. A csavarás nagymértékben károsíthatja a porckorong mellett a gerincízületeket is. A hátfájás kapcsán további cikkeket ide kattintva találhat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük