A gerincfájdalmak megjelenésekor, majd porckorongsérvek diagnózisakor szinte minden betegben felmerülnek az alábbi kérdések: Meggyógyulhat-e magától a sérv? Visszahúzódik-e a sérv a porckorong résbe? Mi lesz a beteg porckorongréssel? Felszívódhat-e a sérv?

Meggyógyulhat-e magától a sérv?

A porckorong sérvek kialakulásakor, főleg amikor hirtelen vagy rossz mozdulat következtében alakulnak ki, a sérv az ideggyök nagymértékű megnyomását okozhatja, mely ennek hatására begyulladhat. Az ideggyulladás hatására az ideggyökben vizenyő alakul ki, mely belülről is feszítő hatás vált ki. A külső nyomás és belső feszítés együtteseként a fájdalom jelentősen nagyobb lehet, mint alaphelyzetben volna. Idővel a gyulladás visszahúzódhat, így a fájdalom magától is javulhat. Összegészében nem maga a porckorongsérv gyógyul meg, hanem az általa okozott tünetek oldódnak olyan mértékben, hogy az a betegeknek panaszokat már nem fognak okozni és további életvitelükben nem fogja zavarni őket. Sokszor azonban a fájdalmak és egyéb tünetek olyan jelentősek, hogy egyéb kezelések is szükségessé válhatnak. Az öngyógyulásra várni egyéb tünetek (izomgyengeség, székelési, vizelési zavarok, stb.) nem javasolt a maradandó egészségkárosodás elkerülése érdekében!

Visszahúzódik-e a sérv a porckorong résbe?

A porckorongsérv gyógyulása során hetek-hónapok alatt a puha, elődomborodó porckorong zsugorodhat. A zsugorodás a sérv méretének csökkenését eredményezi, melynek hatására az ideggyök felszabadulhat a nyomás alól és a panaszok (például fájdalom) csökkenhet. A sérv zsugorodását külső eszközökkel siettetni nem lehet és egyénileg változó, hogy mennyi idő alatt megy végbe. A cél, hogy az egyéb kiegészítő kezelésekkel a többi tünet (pl. izomgörcs, stb.) csillapodjon és a beteg életminősége ezen időszak alatt is megfelelő legyen.  Tehát maga a kidomborodó rész zsugorodhat össze és nem a résbe húzódik vissza, hiszen az már egy eleve beteg, degenerált porckorong rés.

Mi lesz a beteg porckorongréssel?

A porckorongsérv kialakulása hosszú folyamat, amelyről korábbi fejezetekben már szó esett. A folyamatos kopásos elváltozások során a porckorong szövete degenerálódik, míg végül kialakul a porckorongsérv. A porckorongsérv gyógyulása után akár nem műtéti, akár műtéti úton történt, a porckorong résben további beteg porckorongszövet maradhat, melyekből a későbbiekben kiújulás következhet be. Természetesen az orvosi utasítások és a gerinckímélő életmód betartásával a kiújulás esélye minimálisra csökkenthető.

Felszívódhat-e a sérv?

A sérv darab felszívódása leginkább kiszakadt sérvek esetén fordulhat elő. Amennyiben a betegek az akut fájdalmas epizódokat átvészelik és nem kísérik a fájdalmat egyéb tünetek (izomgyengeség, székelési, vizelési zavarok, stb.), úgy az elkövetkező hetekben-hónapokban a kiszakadt darab ugyancsak zsugorodhat és amennyiben a fájdalom elviselhető szintre csökken, valamint egyéb tünetek nem kísérik a fájdalmat, fél-1 év időtartamban (egyénileg változó) akár fel is szívódhat.