A sérv öngyógyulásának kérdése

A sérv öngyógyulásának kérdése

A gerincfájdalmak megjelenésekor, majd porckorongsérvek diagnózisakor szinte minden betegben felmerülnek az alábbi kérdések: Meggyógyulhat-e magától a sérv? Visszahúzódik-e a sérv a porckorong résbe? Mi lesz a beteg porckorongréssel? Felszívódhat-e a sérv?

Meggyógyulhat-e magától a sérv?

A porckorong sérvek kialakulásakor, főleg amikor hirtelen vagy rossz mozdulat következtében alakulnak ki, a sérv az ideggyök nagymértékű megnyomását okozhatja, mely ennek hatására begyulladhat. Az ideggyulladás hatására az ideggyökben vizenyő alakul ki, mely belülről is feszítő hatás vált ki. A külső nyomás és belső feszítés együtteseként a fájdalom jelentősen nagyobb lehet, mint alaphelyzetben volna. Idővel a gyulladás visszahúzódhat, így a fájdalom magától is javulhat. Összegészében nem maga a porckorongsérv gyógyul meg, hanem az általa okozott tünetek oldódnak olyan mértékben, hogy az a betegeknek panaszokat már nem fognak okozni és további életvitelükben nem fogja zavarni őket. Sokszor azonban a fájdalmak és egyéb tünetek olyan jelentősek, hogy egyéb kezelések is szükségessé válhatnak. Az öngyógyulásra várni egyéb tünetek (izomgyengeség, székelési, vizelési zavarok, stb.) nem javasolt a maradandó egészségkárosodás elkerülése érdekében!

Visszahúzódik-e a sérv a porckorong résbe?

A porckorongsérv gyógyulása során hetek-hónapok alatt a puha, elődomborodó porckorong zsugorodhat. A zsugorodás a sérv méretének csökkenését eredményezi, melynek hatására az ideggyök felszabadulhat a nyomás alól és a panaszok (például fájdalom) csökkenhet. A sérv zsugorodását külső eszközökkel siettetni nem lehet és egyénileg változó, hogy mennyi idő alatt megy végbe. A cél, hogy az egyéb kiegészítő kezelésekkel a többi tünet (pl. izomgörcs, stb.) csillapodjon és a beteg életminősége ezen időszak alatt is megfelelő legyen.  Tehát maga a kidomborodó rész zsugorodhat össze és nem a résbe húzódik vissza, hiszen az már egy eleve beteg, degenerált porckorong rés.

Mi lesz a beteg porckorongréssel?

A porckorongsérv kialakulása hosszú folyamat, amelyről korábbi fejezetekben már szó esett. A folyamatos kopásos elváltozások során a porckorong szövete degenerálódik, míg végül kialakul a porckorongsérv. A porckorongsérv gyógyulása után akár nem műtéti, akár műtéti úton történt, a porckorong résben további beteg porckorongszövet maradhat, melyekből a későbbiekben kiújulás következhet be. Természetesen az orvosi utasítások és a gerinckímélő életmód betartásával a kiújulás esélye minimálisra csökkenthető.

Felszívódhat-e a sérv?

A sérv darab felszívódása leginkább kiszakadt sérvek esetén fordulhat elő. Amennyiben a betegek az akut fájdalmas epizódokat átvészelik és nem kísérik a fájdalmat egyéb tünetek (izomgyengeség, székelési, vizelési zavarok, stb.), úgy az elkövetkező hetekben-hónapokban a kiszakadt darab ugyancsak zsugorodhat és amennyiben a fájdalom elviselhető szintre csökken, valamint egyéb tünetek nem kísérik a fájdalmat, fél-1 év időtartamban (egyénileg változó) akár fel is szívódhat.

7 hozzászólás

 1. Hello,nekem is porckorongsérvet állapítottak meg.De nem már évek óta a jobb lábam is fáj és olyan mértékben hogy elviselhetetlen a fájdalom.Másfél éve már nemcsak fáj a lábam de már el is zsibbad.A comb felső részétől,egészen a kisújjamig.Szeretném megkérdezni hogy ez lehetséges hogy a sérvtöl van?Nemigazán kaptam rá még magyarázatot.Előre is köszönöm.Üdv

  • Üdvözlöm, a lábba sugárzó fájdalom és zsibbadás jellegzetes tünete lehet sérvnek, de ezt az MR egyértelműen ki tudja mutatni.

 2. Tisztelt Dr.Czigléczki Gábor!

  Kiszakadt sérvem van, április közepétől.
  Szinte tünetmentes voltam ezidáig. Jobb oldali, gyenge csípőfájdalmam volt, ugyan csak gyenge alsó lábszári fájdalommal és zsibbadással kísérve. A felszívódásban bízva nem vállaltam a műtéti ajánlást.
  Napi szinten 4-5 km-t sétáltam, nyújtottam és dekompressziós gyakorlatot végeztem.
  Július elején derekam kényszertartást vett fel, csípőfájdalmam erőssé vált, állandó zsibbadásom nincs!
  Bízzak még az esetleges felszívódásban, vagy gondolkodhatok a műtétben?

  Válaszát előre is köszönöm!

  .

  • Kedves András!

   A felszívódás hosszú folyamat, fél- egy év is lehet. Ha új tünetek jelennek meg, semmiképpen se várjon erre, konzultáljon orvosával.

 3. Üdvözlöm! A férjemet 10 éve műtötték kiszakadt gerincsérvel. Azóta lett még kettő. Állandó fájdalma van. Van e lehetőség enyhiteni a fájdalmát?. Válaszát köszönöm.

  • Üdvözlöm,

   Természetesen igen, ebben a reumatológiai kezelések tudnak a leginkább segíteni. Műtét lehetőségéről személyes konzultáció szükséges.

 4. Üdvözlöm Kárpátalján elek.Többször vacakolt a derekam labam.A mostani kb 1,honapja kezdődött alando fájdalmam van bal lab lefele szakad.Foleg ejel napal ha,be indul mar jobb.Voltam ideg gyogyaszhoz irt kezelést jobb mig a hatás tart utana visza faj jarni alig tudok.Keszult röntgen rola hat azt mondta ojan a gerincen mint egy 42 evese 🙂 .

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük