Szájon keresztül szedhető készítmények a gerincfájdalom kezelésében

A gerincbetegségek kezelésében gyakran az első lépés a gyógyszeres fájdalomcsillapítás. Orvosok által is leggyakrabban szájon át szedhető készítmények kerülnek felírása. A gerincfájdalom kapcsán nincs egyetlen meghatározott gyógyszer, ami a „legjobb” lenne, egyénileg változik a gyógyszerek hatása. A mindennapi gyakorlatban leggyakrabban nem szteroid gyulladásgátló készítmények alkalmazhatóak attól függően, hogy kinek melyik készítmény fejti ki a legnagyobb fájdalomcsillapító hatást. A felszívódás gyorsaságától függően pár óra alatt fejtik ki maximális hatásukat.

Hatóanyagok

A gyógyszereknek több felosztási módja létezik, jelenleg az egyes kategóriákon belül csak a gyakoribb HATÓANYAGOK kerülnek bemutatásra. Különböző gyógyszercégek más-más néven hoznak forgalomba ugyanolyan hatóanyag tartalmú gyógyszereket, de a dobozon mindig megtalálható a gyógyszer hatóanyaga.

Hatóanyagok

Hatás

acetilszalicilsav, natrium-szalicilát, metil-szalicilát

lázcsillapítás
fájdalomcsillapítás
erős gyulladásgátlás

ibuprofen, naproxen, ketoprofen

közepes gyulladásgátlás


fájdalomcsillapítás

indometacin, acemetacin

fájdalomcsillapítás


nagyon erős gyulladásgátlás

diclofenac, aceclofenac

leginkább gyulladásgátló, de akutan kialakuló fájdalmakban is használható

piroxicam, tenoxicam

erős gyulladásgátlás

phenylbutazon, oxyphenbutazon, aminophenazon, noraminophenazon

erős gyulladásgátlás

mefenaminsav, nifluminsav

elsősorban fájdalomcsillapítóként használják, de van fájdalomcsillapító hatása is

paracetamol, phenacetin

fájdalom és lázcsillapítás

gyenge gyulladásgátlás

A terápiás válaszban igen nagy egyéni különbségek lehetnek, érdemes tesztelni őket, melyik fejti ki a legjobb hatást.

A mellékhatások is széles skálán mozognak, a mellékhatásokról a gyógyszer tájékoztatók nyújtanak felvilágosítást. Bizonyos hatóanyagok gyomorbántalmakat okozhatnak, mely miatt a fájdalomcsillapítókkal együtt gyomorvédő készítmények szedése is ajánlott. Általában 1- 3 hét (különböző javallatok alapján) elégséges annak megállapításához, hogy adott készítmény hatásos e, és ennyi idő alatt általában a mellékhatások is megjelennek.

Mellékhatások és hatástalanság esetén újabb hatóanyag csoport próbálható meg a háziorvos segítségével. Fontos, hogy gyógyszerválasztás vagy gyógyszerváltás orvosi javallat alapján történjen! Az orvos által felírt gyógyszereket napi rendszerességgel kell a betegeknek szednie, hogy tartós hatásukat kifejthessék a gerincfájdalom csillapítása kapcsán.

Hatóanyagok a hatás időtartama szerint

A hatás időtartam alapján is csoportosíthatóak a hatóanyagok, tehát mennyi ideig fejtik ki hatásukat. Minél rövidebb ideig hat egy gyógyszer, annál többször kell egy nap alkalmazni a hatás fennmaradásához.

Rövid hatástartamú (6 óránál rövidebb)

aspirin (acetilszalicilsav), indometacin, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, nifluminsav

Hosszú hatástartamú (10 óránál hosszabb)

phenyilbutazon, piroxicam, tenoxicam, naproxen

A 2-4 hét alatt nem vagy csak kismértékben csökkenő fájdalmak esetén egyéb konzervatív (nem műtéti) módon végzett kezelések is szükségessé válhatnak.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük