Kisízületi blokád és ideggyöki blokád kezelések

műtét
Kisízületi blokádok kezelése

A blokád kezelések alkalmazása olyan esetekben kísérelhető meg, amikor a deréktáji fájdalmak hátterében egyértelműen a kisízületek kopása és gyulladása feltételezhető, vagy a klinikai képet a kisugárzó (gyöki) fájdalom uralja, legtöbbször az ideggyök gyulladása (radiculitis) miatt.

A kezelések folyamata

Az eljárás egynapos sebészet keretében történik, tehát a beteg járóbetegként (ambulánsan) érkezik a rendelésre. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben (nem altatásban), steril körülmények között végzik. Hason fekvő helyzetben ultrahang vagy röntgen képalkotással történik a kezelni kívánt gerincszakasz beazonosítása.

Dr. Czigléczki Gábor Youtube csatornája
Ha információra van szüksége gerincproblémái kapcsán, látogasson el Youtube-csatornámra is.

Az operatőr a bőrön keresztül vezetett szúráson keresztül, fokozatos ultrahang vagy röntgen ellenőrzés alatt juttatja az infiltrációs tű végét a gyulladt kisízületek felszínére vagy a fájdalmas ideggyök kilépési csatornájához. A tűn keresztül speciális elegyet juttat a kívánt helyre, melyben fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő (leggyakrabban lidocain) szerek vannak.

A beavatkozás végén a tű egyszerűen kihúzható, bőrvarrásra nincs szükség. A beteg rövid ideig megfigyelés alatt marad, amennyiben ezalatt érdemleges esemény a beavatkozással összefüggésben nem történik, otthonába távozhat kísérőjével.

Az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szer általában azonnal csökkenti a fájdalmakat, azonban a gyulladásgátló szer hatásának kifejlődéséhez általában 4-7 napra van szükség. A köztes időszakban a fájdalmak kiújulhatnak, akár erősödhetnek is, melytől megijedni nem kell. A jelenséget az okozza, hogy az érzéstelenítő és fájdalomcsillapító szer már felszívódott, de a gyulladást gátló hatás még nem alakult ki.

Eddig hatnak a blokád kezelések

A blokádkezelések hatásának időtartama egyénenként változik. Szerencsésebb esetben több hónapos fájdalommentes időszak alakulhat ki, de előfordul olyan eset is, hogy a hatás csak pár hétig marad fenn.

A blokád kezelés előnye, hogy jelentős szövetkárosodást nem okoz, többször ismételhető és gyors beavatkozás.

Blokádkezelés nem végezhető olyan esetekben, ha az infiltrált gyógyszerek valamelyikére a beteg érzékeny vagy véralvadásgátló kezelés alatt áll. Cukorbetegek és magas vérnyomással élők esetén fokozott körültekintés szükséges a beavatkozás folyamán.

Blokádkezelés ultrahanggal

Az innovatív módszerről részletesen az alábbi cikkben olvashat.

Az endoszkópos gerincsebészeti módszerről itt olvashat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük