Hazánkban évről- évre egyre többen szenvednek porckorongsérvtől és az azzal járó fájdalmaktól. A hagyományos műtéti technikák kezelésükben mindig is alapvető szerepet játszottak, de a műtéti komplikációk (pl. gerincizomzat bántalma, elhúzódó gyógyulás, stb.) egyre inkább előtérbe kerültek újabb minimálisan invazív technikák is. A minimálisan invazív technikák közül számos említhető volna, de azok közül az egyik legmodernebb megoldást az endoszkópos módszerek képezik.

Mi az az endoszkóp?

Maga az endoszkóp diagnosztikai és kezelési eljárások során is használt orvosi eszköz, mely minimálisan invazív módszernek tekinthető. Az endoszkóp a szervezet belső részéhez úgy enged hozzáférést, hogy nem szükséges hozzá nagyméretű vágás, így a hagyományos műtétekkel szemben rengeteg előnnyel rendelkezik. A pozitív hatások miatt az orvostudomány egyre több területén az endoszkópos módszerek veszik át a fő szerepet a betegellátás során.

Milyen előnyei vannak az endoszkópos módszernek?

  • a műtét utáni felépülés gyorsul

  • a beteg gyorsabban térhet vissza a munkába

  • kisebb a gerincműtét utáni fájdalom

  • a beteg számára csökkent a műtéti megterhelés nagysága

  • a feltárás kisebb mérete miatt kisebb fokú a hegesedés is

  • kevesebb ideig kell a kórházban tartózkodni

  • kisebb metszés, jobb esztétikai végeredmény

A módszer háttere

Ázsiai területen, legelőször Dél-Koreában került fejlesztésre, majd mindennapi használatra a 2 munkacsatornás endoszkópos technika, mely a korábbi 1 csatornás műtétekkel szemben nagyobb manipulációs teret biztosított a sebésznek és gyakorlatilag az indikációs kör (azon betegek, akik esetében használni lehet a módszert) is egyre bővült. Magyarország Európában szinte elsőként honosította meg az új endoszkópos módszert, így biztosítva a gerincbetegek újszerű, innovatív kezelési lehetőségét.

Hogyan zajlik az endoszkópos műtét?

Az endoszkópos műtét során a sebész két kisméretű metszést használ fel ahhoz, hogy a szükséges eszközöket az operálandó területre vezesse. A kis metszések miatt csökken a gerincműtét utáni hegesedés mértéke, valamint a gerincet tartó struktúrák kevésbé sérülnek. A kisebb fokú invazivitás ilyen módon csökkenti a műtét utáni fájdalom mértékét. Az endoszkópos nagylátószögű és nagy felbontású kamera lehetőséget ad a teljes terület betekintésére, így növeli a sebész magabiztosságát és a manipuláció biztonságát. Gerincsérvek esetén a gerinccsatornába való bejutás után az idegi képletek nyomását okozó sérvdarabok eltávolíthatóak, szükség esetén a „beteg” porckorongrésből is további darabok szedhetőek ki, így megelőzve a kiújulást. A idegi nyomás alól való felszabadulással a panaszok (pl. fájdalom) oldódik. A beavatkozás a beteggel történő megbeszélés alapján altatásban vagy gerinc érzéstelenítésben is végezhető. A kórházi bennfekvés 1-2 napot vesz igénybe.

Ön melyik módszert választaná?

Ha Ön is szeretne többet megtudni a módszerről és arról, hogy alkalmazható e az Ön esetében az alábbi elérhetőségeken kérhet további tájékoztatást:

drczigleczki@gmail.com

+36 30 811-2374