Endoszkópos gerincsebészeti módszer a porckorongsérvek, gerincsérvek kezelésében

Hazánkban évről- évre egyre többen szenvednek porckorongsérvtől és az azzal járó fájdalmaktól. A hagyományos műtéti technikák kezelésükben mindig is alapvető szerepet játszottak, de a műtéti komplikációk (pl. gerincizomzat bántalma, elhúzódó gyógyulás, stb.) egyre inkább előtérbe kerültek újabb minimálisan invazív technikák is. A minimálisan invazív technikák közül számos említhető volna, de azok közül az egyik legmodernebb megoldást az endoszkópos módszerek képezik.

Mi az az endoszkóp?

Maga az endoszkóp diagnosztikai és kezelési eljárások során is használt orvosi eszköz, mely minimálisan invazív módszernek tekinthető. Az endoszkóp a szervezet belső részéhez úgy enged hozzáférést, hogy nem szükséges hozzá nagyméretű vágás, így a hagyományos műtétekkel szemben rengeteg előnnyel rendelkezik. A pozitív hatások miatt az orvostudomány egyre több területén az endoszkópos módszerek veszik át a fő szerepet a betegellátás során.

Milyen előnyei vannak az endoszkópos módszernek?

  • a műtét utáni felépülés gyorsul

  • a beteg gyorsabban térhet vissza a munkába

  • kisebb a gerincműtét utáni fájdalom

  • a beteg számára csökkent a műtéti megterhelés nagysága

  • a feltárás kisebb mérete miatt kisebb fokú a hegesedés is

  • kevesebb ideig kell a kórházban tartózkodni

  • kisebb metszés, jobb esztétikai végeredmény

A módszer háttere

Ázsiai területen, legelőször Dél-Koreában került fejlesztésre, majd mindennapi használatra a 2 munkacsatornás endoszkópos technika, mely a korábbi 1 csatornás műtétekkel szemben nagyobb manipulációs teret biztosított a sebésznek és gyakorlatilag az indikációs kör (azon betegek, akik esetében használni lehet a módszert) is egyre bővült. Magyarország Európában szinte elsőként honosította meg az új endoszkópos módszert, így biztosítva a gerincbetegek újszerű, innovatív kezelési lehetőségét.

Hogyan zajlik az endoszkópos műtét?

Az endoszkópos műtét során a sebész két kisméretű metszést használ fel ahhoz, hogy a szükséges eszközöket az operálandó területre vezesse. A kis metszések miatt csökken a gerincműtét utáni hegesedés mértéke, valamint a gerincet tartó struktúrák kevésbé sérülnek. A kisebb fokú invazivitás ilyen módon csökkenti a műtét utáni fájdalom mértékét. Az endoszkópos nagylátószögű és nagy felbontású kamera lehetőséget ad a teljes terület betekintésére, így növeli a sebész magabiztosságát és a manipuláció biztonságát. Gerincsérvek esetén a gerinccsatornába való bejutás után az idegi képletek nyomását okozó sérvdarabok eltávolíthatóak, szükség esetén a „beteg” porckorongrésből is további darabok szedhetőek ki, így megelőzve a kiújulást. A idegi nyomás alól való felszabadulással a panaszok (pl. fájdalom) oldódik. A beavatkozás a beteggel történő megbeszélés alapján altatásban vagy gerinc érzéstelenítésben is végezhető. A kórházi bennfekvés 1-2 napot vesz igénybe.

Ön melyik módszert választaná?

Ha Ön is szeretne többet megtudni a módszerről és arról, hogy alkalmazható e az Ön esetében az alábbi elérhetőségeken kérhet további tájékoztatást:

gerincsebesz@drczigleczki.hu

+36 30 811-2374

57 hozzászólás

    • Kedves Béla!
      A panaszoktól és az MR képek alapján lehet erre a kérdésre válaszolni, a porckorong kopás eléggé tág fogalom. Ha segítségre van szüksége, keressen bétran.

    • A módszert és Czigléczki Doktor Urat is csak ajánlani tudom!!! Férjem a műtét előtt gerinc csatorna szűkülete miatt szinte járásképtelen volt, egyensúlya egyáltalán nem volt! Most 2,5 hét után bot nnélkül önállóa jár, már egy kisebb bevásárlásra is elkisért a közelben! Gyógytornász segítségével es mindennapi tornával egyre erősödik! Nem tudunk elég hálásak lenni a Doktor Úrnak a sikeres műtétér!
      Kívánunk Neki további sok sikert a munkájához és még sok hozzánk hasonló egészségét visszanyert elégedett pácienst!

  1. Üvözlöm. Nekem sajnos gerinc csatorna szűkületem van L 3 4 5- ös csigolyámnál és sajnos mozog amit stabilizálni kellene. Műtétet javasoltak de félek. Ez a mególdás szinpatikusabb lenne.Lehet-e rajtam segíteni?

    • Természetesen, de a pontos válaszhoz azonban meg kell vizsgálni Önt és a képanyagot áttekinteni. Kérem keressen telefonon vagy emailben és egyeztetünk egy időpontot.

    • Üdvözlöm!Naki porkorongsérv műtétem volt október13 án lézeres műtét.A sérv tavaly augusztusban szakadt ki.A többi csigolya is a nyaki részen el van csúszva meszesedés is látható az mri felvételen.A problémám az a nyakból induló szúró érzés nem tudok szorítani vele időnként zsibbad is a ujjakig.Emelni nem tudok mert fáj.voltam fizikóterápián gyógytornán 3 doboz Breximet 3 doboz midetont szedtem be a műtét után a torna januárban volt es fizikóterápia akkor erősödött a fájdalom.Neurológus írt B6 komlex vitamint.gabagammát és egy másik orvosságot rosszul voltam tőle.Voltam infúziós kezelésen 3 kezelést kaptam.Fájdalom csillapító diclofenac izomlazító volt benne.Most a munkámat is elveszítettem ahol emelni nem tudok.szorítani sem.Rángatni a mérőgépek ajtaját sem percenként.Jelenleg augusztus van .A gerincem többi szskaszán gyerekkorban kezdődött geric ferdeség van s alakban.Ez nem fáj.Kérem segítsen szeretném tudni mi a baj miért nem gyógyul a kezem.Köszönöm!

      • Üdvözlöm, így interneten nehéz erre pár sor alapján mondani, hiszen elég komplex eset. Szívesen látjuk konzultációra és megpróbáljuk kitalálni a megoldást 🙂

        • Jó napot kívánok!
          Szeretném megkérdezni, hogy 4-5 csigolya szükület és 4 mm csuszás esetén alkalmazható a mütés. Állando fájdalom, deréktól teljes lábzsibbadás.
          Köszönöm válaszát.
          Üdvözlettel

  2. Üdvözlöm!
    Férjemmel mind ketten gerincbetegek vagyunk.
    Tóthné Kovács Anikó vagyok Debrecenből,férjem Zsolt.
    Férjemnek gerinc szűkülete van és 4-5
    csigolya közt sérvvel.
    Fájdalmai már kibírhatatlanok.
    Itt Debrecenben csak húzzák az időt.
    Nekem 4-5 csigolya csavarozva volt,
    sérvem volt a 4-5 csigolya közt és ülöideg károsodásom.2013. Novemberben operáltak vele.
    2014-ben sérvvel és 2015 márciusban
    hegesedéssel.
    Jelenleg szét vannak csúszva a csigolyák,ami miatt állandó fájdalmaim vannak,a nyakamon is és a jobb vállam felé végig az 5 ujjam zsibbad tőle.
    Emiatt keresnék férjemmel egy gerincsebészt aki elvállalna minket betegként.
    Nagyon hálás lennék a segítségért és tb. szakrendelésre.
    Kérem ha tud segítsen!
    Nem tudom már kihez forduljak.
    A fekvés és járás fájdalmas.
    Vizeletem befolyik hamar,nehezen tudom már tartani 1 éve.
    Már csak Önben bízok!
    Őszinte tisztelettel!!
    Tóthné Kovács Anikó

  3. Szép jó napot kivánok. Irénke vagyok Pécsről. Lumvagóm gerincsérvem van a fajdalomtól sokat szemvedek. Nagyon szeretném ha lehetseges a műtétet

    • Kedves Irénke!

      Köszönöm levelét. Át kell tekinteni az Ön esetét, a részletes vizsgálati és MR eredményeket, hogy egyáltalán szükséges e a műtét. Kérem az időpont egyeztetés céljából emailt írjon a drczigleczki@gmail.com címre. Meg fogjuk találni a megoldást!

    • Az nagyban függ a nyaki sérv elhelyezkedésétől. Ha nem középvonali, hanem inkább a csatorna szélén van a sérv akkor igen.

  4. Üdvözlöm. En Ausztriaban elek, Osztrak allampolgar vagyok. Gerincservem van. Erdeklödnek,hogy van-e valami megoldas a Magyarorszagi mütetre ?

  5. Köszönet a csodálatos doktornak és minden orvosnak aki ilyen különleges műtéteket tud végezni.Nekem is van problémám és gondolom még nagyon sokunknak, ez óriási megkönnyebbülés számunkra, hogy már ilyen módszerek is vannak.

  6. Üdvözlet. Apárom már volt műtve gerincsérvvel.Sajnos az újabb MRI vizsgálaton kiderült ismét baj van .Tudnának neki segíteni valahogy.Már sokszor elviselhetetlen fájdalmat érez.Válszukat előre is köszönöm.

  7. Tidztelt doktor ur mar mutottek servvel4-5 akkor helyre jottem a fertozes miatt de mar akkor is vot a gerincvelomon a 11 -12 ,,nel akkor a sebedz nem vette eszre.elovan boltosulva ha kifakad lebenulok van e lehetodeg mutetre es mennyibe kerul 2003 ota megvan varom mielobbi valaszat

    • Köszönöm levelét. A kérdésre, hogy válaszolni lehessen, át kell tekinteni a képeket, friss MR mindenképpen szükséges volna. A drczigleczki@gmail.com emailen tudunk időpontot egyeztetni. Várom jelentkezését!

  8. Tisztelt Professzor úr!
    Gerinccsatorna szűkületem és sérveim vannak. Ha lehet szeretném megműttetni magam,ezzel az ujj eljárással. Kérem tudassa velem a tennivalókat. Tiszteletzel köszönöm.
    Pechó Zoltán

    • Szükséges mindenképpen egy friss MR, hogy a mostani helyzet ábrázolódjon, aztán konzultációra be tud jelentkezni.

  9. Jó napot kívánok ! Engem is érdekelne ez az eljárás csak ,engemet .Már mütötek porckorong sérvel! Csak sajnos vissza hegesedet és most ugyan olyan fájdalmam van mint a mütét előtt ! Most pedig csavarozásra kerül sor sajnos időpontra várok! Hogy mikor fognak megüteni !, Választ szeretnék kapni ara hogy érdemes e vállalni.A másik mütétt vagy …?

    • Sajnos, ha ugyanabban a résben kellene operálni, akkor a hegek miatt nem lehet endoszkóposan, mert a heg félrevezeti az eszközt.

    • Tisztelt Dr úr
      Nekem gerincsérvem van ,ami egyre jobban fáj illetve már kisugároz a bal lábamra is.Szeretném kérdezni ez a beavatkozás TB támogatott vagy fizetős?
      Köszönöm

  10. Gerinccsatorna szűkületem, kétoldali porckorongsérvem és és 13 mm-es csigolyacsúszásom (4-5) van. Ezt egyszerre lehet műteni?

    • Üdvözlöm, elméletileg igen, de látnom kellene a felvételeket, hogy biztos választ tudjak adni Önnek

  11. Tisztelt Doktor Úr!Aválaszai alapján látom és egyet is értek a személyes találkozással. Kér-désem:Hol elérhető
    Mikor
    Vizsgálati „dij”?Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel:Illésné

    • Első körben egy idegsebészeti vizsgálat szükséges, hogy eldőljön kell e műteni. Ha nem, akkor számos fizioterápiás kezelés jöhet szóba.

  12. Tisztelt Doktor Úr!
    Hol vannak helyileg és melyik kórházba történnek a műtétek?
    Köszönettel,
    dr:Burger Sándorné

    • Budapesten vagyunk, ha vizsgálatra jelentkezne, akkor minden szükséges információt megkap majd a bejelentkezés során 🙂

  13. Üdvözlöm-édesapám nevében írók aki daganatos beteg és sajnos csontáttétje van a gerincén a kemoterápiát nem birta így most nem kap kezelést, viszont nagy fájdalmai vannak sehol nem akarnak vele foglalkozni mert 76 éves, itthon nem birtuk a fájdalmát csilapitani befeküdt egy belgyógyászatra ahol morfium injekciót igértek a nagy fájdalomra. Sajnos nem kap megfelelő fájdalom csillapitást a morfium tapaszt is lecsökkentették azt mondják nem is fáj neki csak minket zsarol vele. Elvagyunk keseredve hogy ilyen megtörténhet, ha tud bármi megoldást segitsen, köszönöm.

    • Üdvözlöm,
      Esetleg idegi károsodást nem okozó áttétek esetén célzott sugárkezelés szóba jöhet. Ezt azonban MR és személyes konzultáció alapján lehet csak megmondani.

  14. Tisztelt Doktor úr..

    Porckorong sérvem van , évek óta folyamatosan rosszabbodik, erósödnek a fájdalmak.
    A jobb lábamban nem folyamatos,.de időről-időre erős fájdalmak kínoznak.Néha a bal labam is fáj…de kisugárzik a fenekem közepe felé is…
    Mielőtt megkeresem Önt szerezzek be új MR felvételt?
    Vagy esetleg Ön is tud adni beutalót rá?

    • Üdvözlöm, a pontos véleményhez 1 éven belüli MR javasolt, mivel az mutatja a pontos állapotot. Beutalót tudunk adni, de csak akkor ha legalább egyszer személyesen találkozunk.

  15. Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni hogy egy ilyen műtét mennyibe kerül ha én nem magukhoz tartozom körzetileg? Előre is köszönöm 😊 Nekem még vissza van egy jó pár vizsgálat és ha lehet akkor jó lenne tudni hogy mire számíthatunk 😊 Előre is köszönöm a válaszát 😊

    • Üdvözlöm,

      Magánúton történő beavatkozásra pontos árat nem tudok mondani, helyenként változik, most van a rendszer kidolgozás alatt 🙂 . TB alapon is elérhető, a lakhely nem számít. Várjuk szeretettel konzultációra.

  16. T. Doktor Úr! szeretnék kérni időpontot Önhöz, sajnos a gerincsérvhez hozzájött egy csípő protézis műtét, amit előbb szeretnének elvégezni. Utána sajnos kénytelen vagyok a gerincemet is rendbe tenni , mert ugyyan 2 orvos is azt mondta, hogy most jobban vagyok, akkor nem műt, de valami megoldást kéne találnom erre a fájdalomra. Mivel már le is százalékoltak nem tudom mit lát jónak , van MRI, és javaslatok is. A csípő miatt kellett mennem idegsebészhez, ő egyáltalán nem javasolta a műtétet, az ortopéd orvos természetesen azzal kezdte, hogy tudom e, hogy nagyon csúnya a gerincem, de a csípőm életmőd javítás, így ezt megműti. Szóval tanácstalan vagyok, de fájdalommal és félelemmel teli életet élek.
    Előre is köszönöm a válaszát

    • Üdvözlöm,

      Természetesen szívesen látom Önt. Orvosi konzultációra a 30/811 2374 számon tud bejelentkezni.Várom szeretettel.

  17. Üdvözlöm!

    Érdeklődni szeretnék hogy a lézeres műtéti eljárás nyaki szakaszon végezhető e ? A sérv a 4 és és 5 csigoja között van 3mm-es . A gerinccsatornához ér és a myelin hoz is
    Válaszát előre is köszönöm

  18. T. Doktor Úr!
    Érdeklődni szeretnék, hogy ez az eljárás akkor is müködik ha 4 gerincsérv van
    Lumbális részen. Stabilizációs műtétet javasoltak de egyelőre nem szeretném.
    Lábba kisugárzó fájdalom, semmi gyaloglás. 50 % -kal romlott az életminőségem 3 év alatt. 62 éves vagyok…és szomorú. Üdv. Julika

    • Kedves Julika!

      Mindig a tünetképző szakaszt operáljuk, mi ilyen óriás műtéteket nem szívesen csinálunk. Ilyen esetekben akár endoszkóposan is lehet.

  19. Tisztelt Doktor Úr!
    Polysegmentàlis prothrusio, gerinccsatorna szûkûlet LIV-V , ès a nyakamban is gerinccsatorna szûkûlet ès sèrv.
    Több alkalommal jàrtam a OITI – ben fàjdalom miatt. Gerinccsarornai infusiót kaptam ami 1 èvis segített. Ott azt mondtàk hogy nem mûthetô. De irtózatos fàjdalommal èlek , àllandó fàjdalom csillapító szedèssel.
    Kèrdèsem ezzel a módszerrel lenne remènyem a fàjdalommentessègre? Egèszsègügyben dolgoztam tudom mindent megtettem annak èrdekèben , hogy kialakuljon , de így èlni nagyon nehèz!

    • Üdvözlöm,

      A válasz nagyban függ a tünetektől, mi és hogyan, hol fáj. Ezek alapján lehet megmondani egy műtéttől milyen eredmény várható.

  20. Üdv,

    Gyors kérdésem lenne, hogy az endszokópos műtét nyaki gerincen is alkalmazható vagy csak deréktájon?

    Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel
    Falajráe Tibor

    • Ezt a sérv elhelyezkedése határozza meg, hogy mennyire középvonali, valamint hogy mennyire szűk a csatorna!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük