Nagy örömmel tölt el, hogy egyre több betegem érkezik úgy a rendelésemre, hogy olvasta valamelyik cikkemet az interneten és azok alapján felismerte a tüneteket és magát a betegséget is.

A jelenlegi cikksorozat két gyakran felmerülő okot mutat be a derékfájdalmak hátterében, melyek nem mindig kerülnek azonosításra. Az egyik a csípő-keresztcsonti ízület (sacroiliacalis) ízület kopásából származó fájdalom, a másik pedig a gerinc kisízületeiből származó fájdalom.

Csípő-keresztcsonti ízület kopásából származó derékfájdalom

A csípő-keresztcsonti ízület a nevéből származóan is a csípőcsont és a keresztcsont között helyezkedik el, hosszúkás alakú ízület. Latin neve sacroiliacalis ízület, melyből a „sacro” utal a keresztcsontra, az „iliacalis” a csípőcsontra.

SI ízület

Az ízület kopása magas arányban szerepelhet a derékfájdalmak kiváltó okai között, gyakorlatilag az esetek harmadában előfordulhat (szakirodalmi adatok alapján a derékfájdalmak 15-35 százalékában figyelték meg).

A csípő-keresztcsonti ízület kopását kiváltó tényezők

Anatómiailag az ízületnek biomechanikai szerepe van, a felsőtest és medence közti erőeloszlást hivatott fenntartani. Normálisan az ízületben kisfokú mozgás van csak, erős szalagok veszik körbe, melyek jelentős stabilitást adnak az ízületnek. Mindehhez hozzájárul kívülről az erős alsó hátizomzat és fenékizomzat is.

Az ízület kopása gyakran az alábbi esetekben gyorsulhat fel és okozhat fájdalmat:

  • mindennapi tevékenységek közül a fokozott hajlongással vagy gerinccsavarással járó mozdulatok (fokozott stressz az ízületen)
  • monoton ülőmunka (megbomlik a dinamikus egyensúly)
  • terhesség (túlzott súlynövekedés és hormonális változások miatt)
  • anatómiai okok (gerincferdülés, lábhossz különbségek)

A csípő-keresztcsonti ízület kopása által okozott tünetek

A tüneteket két nagyobb csoportra lehet osztani, az egyik a lokális derékfájdalom, a másik pedig a kisugárzó fájdalom.

A lokális fájdalom meghatározott ponthoz kötődik. A betegek egyértelműen kezükkel, gyakran egyetlen ujjal meg tudják mutatni hol fáj. Előre és hátra hajlásra vagy a gerinc csavarására a fájdalmak fokozódnak. Gyakran mindkét oldalt (mindkét ízület) fájdalmas lehet.

Kisugárzó tünetegyüttes is társulhat az ízület kopásához, mely az alsó végtagok hátsó részén sugárzik le. Könnyen összekeverhető ez a fájdalom sérvek által okozott „isiásszal”, így mielőtt az ízületnek tulajdonítjuk a fájdalmat, mindenképp ki kell zárni komolyabb gerincbetegségeket is.

A csípő-keresztcsonti ízület fájdalmának kezelése

Első lépésként, mint a legtöbb esetben konzervatív módon próbáljuk meg a fájdalmakat kezelni, melynek fontos elemei:

  • a fájdalmakat provokáló mozdulatok mellőzése (az ízület tehermentesítése)
  • fájdalomcsillapítás (lokálisan és szervezet szinten is)
  • gyógytorna, mely a külső tartóizomzat megerősítését szolgálja, így adva stabilitást az ízületnek

A cikk második részét az alábbi linken olvashatja.

A konzervatív módszerek sikertelensége esetén ízületi infiltációs kezelés jön szóba, melyről az alábbi linken olvashat.