Derékfájdalmak gyakori kiváltó okai, 2. rész

Nagy örömmel tölt el, hogy egyre több betegem érkezik úgy a rendelésemre, hogy olvasta valamelyik cikkemet az interneten és azok alapján felismerte a tüneteket és magát a betegséget is.

A jelenlegi cikksorozat két gyakran felmerülő okot mutat be a derékfájdalmak hátterében, melyek nem mindig kerülnek azonosításra. Az egyik a csípő-keresztcsonti ízület (sacroiliacalis) ízület kopásából származó fájdalom, a másik pedig a gerinc kisízületeiből származó fájdalom.

Gerinc kisízületek kopásából származó derékfájdalom

A gerinc kisízületek (idegen szóval facetek) a gerinccsigolyák nyúlványai közt kialakult ízületek, melyek stabilitást, ugyanakkor mozgékonyságot is adnak a gerincnek. Egy ízület kopása során érintett mind az ízületet körülvevő szalagrendszer, mind a kisízületben lévő porc is. Az elváltozások miatt idővel gyulladás alakul ki az ízületben, mely egyrészt felgyorsítja a kopást, másrészt jelentős fájdalmat generálhat.

A gerinc kisízületek kopását kiváltó tényezők

A gerinc kisízületek kopásához számtalan tényező hozzájárulhat és természetesen ezek nem specifikusak, bármilyen gerincbetegséghez hozzá járulhatnak.

Gyakori kiváltó okok:

  • túlzott elhízás, főleg ha gyorsan alakul ki (fokozott teher nehezül az ágyéki szakaszra)
  • hosszas ülőmunka
  • fizikai munka (főleg hajlongással, gerinc „csavarással” járó munka esetén)

A gerinc kisízületek kopása által okozott tünetek

A gerinc kisízületek kopása jelentős mértékben járulhat hozzá a fájdalmakhoz, szakirodalmi adatok alapján az esetek felében, de akár kétharmadában is előfordulhat. Kezdetben akár tünetmentesen is fennállhat a kisízület kopása, mely idővel provokál tüneteket.

A betegek a fájdalmat diffúz, tompa fájdalomként írják le, tehát nagyobb területen jelentkezik a deréktájon (akár tenyérnyi vagy nagyobb kiterjedéssel) és gyakran sugárzik a tomportájék felé is. A hajlongás (főleg hátra) és a gerinc csavarása egyértelműen erősíti a fájdalmakat, továbbá tartós állás provokálja a panaszokat.

A gerinc kisízületek fájdalmának kezelése

Első lépésként, mint a legtöbb esetben konzervatív módon próbáljuk meg a fájdalmakat kezelni, melynek fontos elemei:

  • fájdalomcsillapítás (lokálisan és szervezet szinten is)
  • gyógytorna, mely a külső tartóizomzat megerősítését szolgálja, így adva stabilitást az ízületnek
  • egyéb fizioterápiás kezelések

A cikk első részét az alábbi linken olvashatja.

A konzervatív módszerek sikertelensége esetén ízületi infiltációs kezelés jön szóba, melyről az alábbi linken olvashat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük