A lumbágó

A lumbágó deréktájon vagy lejjebb a keresztcsonti tájékon jelentkező fájdalmat jelent. Egyénileg széles skálán mozog, hogy milyen erősségű fájdalom alakul ki. Mozgásokra általában a fájdalmak erősödnek, főleg a gerinc hajlításánál és különösen tengelyirányú forgatásánál.

Mi okozza a lumbágót?

A civilizált életmódból adódó fokozott terhelés a gerincoszlop alkotóelemeinek fokozott kopásához (degenerációjához) vezet. A kopásos elváltozások érinthetik a gerincoszlop minden területét és alkotóelemét. A kopásos elváltozásokból tevődik össze egy fájdalom szindróma, melyet a beteg tapasztal. A fájdalomhoz hozzájárulnak a csigolyák kisízületeinek kopásai, a szalagok túlnyújtottsága és a gerinc melletti izomzat görcsös összehúzódott állapota is.

Milyen gyakran fordul elő a lumbágó?

A lumbágó bármely életkorban előfordulhat, de az életkor előre haladtával egyre növekszik előfordulása is. Világviszonylatban a statisztikák szerint a felnőtt lakosság megközelítőleg 90%-a szenved élete során legalább egyszer derékfájástól, mely a betegek jelentős részében idővel gyakoribbá válnak és a mindennapokban állandósulnak.

Magyarországon a 35 év feletti lakosság körében férfiakban és nőkben is minden harmadik ember érintett lehet, de a 65 év feletti lakosságban már minden második ember. Összességében hazánkban becslések szerint 1,9-2,6 millió magyar ember szenvedhet ilyen panaszoktól.

Mit lehet tenni a lumbágó ellen?

A kezelésre sok lehetőség adódik kezdve az egyszerűbb megelőző jellegű tanácsok betartásától egészén a komplex gerinckezelésekig.

A probléma kezelése már otthon is megkezdődhet, ha Ön is kíváncsi mit tehet a fájdalmak elkerülése érdekében, akkor olvassa el további cikkünket is:

Mit tehet a lumbágó ellen házilag?

információ
Tennivalók a lumbágó ellen

Kép forrása: [link]

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük