Becsípődött derék, mitől is alakul ki?

Becsípődött derék kialakulása

Napjainkban egyre többen tapasztalhatnak deréktájon fellépő heves fájdalmat, melyet a köznyelv „becsípődött derék” –nek nevez. A köznyelvi megnevezés igen általános, hiszen a panaszokat számtalan tényező kiválthatja és a teendők nagyban függnek a kísérő tünetektől is.

A kopásos elváltozások érintik a gerinc csigolyákat, a szalagokat, a gerinc ízületeit. Kezdetben időszakosan tompán előforduló, helyi derékfájdalmak jelentkezhetnek, melyek pár nap vagy hét után maguktól is megszűnnek. A hirtelen kialakuló derékbecsípődést leggyakrabban két tényező váltja ki.

1. Gerincízületek túlterhelése, gyulladása

Mindenkiben kialakulnak idővel kopásos elváltozások a gerincben, ez természetese velejárója az öregedésnek. Egyénileg változik azonban milyen mértékű a kopás/elhasználódás. Kifejezettebb kopás érintheti a gerinc kisízületeit is, melyek nagyobb fizikai megterhelésre kevésbé ellenállóak. Egy-egy nehezebb, megterhelő időszak (pl. költözködés) gyakran váltja az ízületek túlterhelését is, melyek kisfokú ízületi gyulladásként jelentkeznek. A kisfokú gyulladás azonban kifejezett fájdalmakat képes okozni, melyek mozgásra kifejezetebbek.

2. Porckorongsérv kialakulása

A porckorongsérvek kopásos elváltozások talaján alakulhatnak ki, amikor azok érintik a csigolyák közti porckorongokat is. A porckorong belső állományának kitüremkedése a gerinccsatorna felé porckorongsérvet jelenhet. Amennyiben idegek is nyomás alá kerülnek fájdalom is jelentkezhet. A fájdalmak egyik típusa a kisugárzó fájdalom, a másik a lokális helyi derékfájdalom. A helyi nagymértékű fájdalmat gyakran a betegek „becsípődésként” írnak le. A porckorongsérvek a fájdalmon kívül egyéb változatos tüneteket is képesek okozni, melyek némelyike akár műtéti ellátást is igényelhet.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük