Derékfájással milyen orvoshoz forduljak?

Egy eleinte időszakosan, majd állandóan fellépő derékfájdalom ijesztő lehet minden ember számára. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, kihez érdemes fordulni a derékfájás vizsgálata céljából.

A gerinc fokozott elhasználása, például fizikai megterhelés vagy tartós ülőmunka során a gerinc alkotóelemei kopnak, más szóval degenerálódnak. A kopásos elváltozások idővel fájdalmat generálnak, melyet jelezhet a lumbágó megjelenése. Ahogy a folyamat halad előre, további kopással a fájdalmak erősödhetnek és állandósulhatnak is.

Már időszakosan, de rendszerint megjelenő lumbágó esetén is orvoshoz fordulás javasolt. Első körben a háziorvos adhat segítséget a fájdalmak csökkentésében és a további kivizsgálások megszervezésében. A háziorvos további specialistákhoz utalja a beteget.

A neurológus feladata

Az első specialista, akivel a beteg általában találkozik a neurológus, vagy magyarul ideggyógyász. Az ideggyógyász feladata, hogy részletes neurológiai vizsgálattal felmérje az esetleges idegrendszeri eltéréseket. Idegrendszeri károsodás gyanúja esetén CT vagy MR vizsgálatot szervez a páciensnek, hogy a panaszokat kiváltó okokra fény derülhessen. Amennyiben a teljes kivizsgálás során valamilyen gerincbetegség igazolódik, az ideggyógyász a megfelelő kezelés megállapítása céljából ideg vagy gerincsebészeti centrumba utalja a beteget.

Gerinc- vagy idegsebész feladata

A gerinc vagy idegsebész feladata, hogy a beteget újra megvizsgálva és a képalkotó felvételeket áttekintve döntsön arról, hogy a gerincbetegséget műtéti vagy nem műtéti úton szükséges kezelni. Amennyiben műtéti ellátás szükséges, a további teendők szervezését a sebész végzi. Ha nem műtéti ellátások (például gyógytorna, reumatológiai kezelés, stb.) javasolt, akkor a beteget a sebész a területileg illetékes reumatológiai osztályra utalja, ahol megtörténhetnek a szükséges fájdalomcsillapító kezelések.

Sebészeti ellátás

Olyan esetek (például izombénulásos tünetek, székelési vagy vizelési zavarok) is előfordulhatnak, hogy a beteget közvetlenül a legmagasabb szintű, sebészeti ellátó Intézetbe utalják. Ekkor a cél a tartós idegrendszeri károsodás megelőzése és a mielőbbi műtéti ellátás biztosítása.

Sokszor sajnos a betegek már késve, maradandó idegi károsodással jelentkeznek a sebészeti centrumban. Ezért is rendkívül fontos, hogy minden gerincbeteg tisztában legyen a betegsége természetével és annak tüneteivel.

További információ

Cikkeink többek között ebben is az olvasók segítségére lehetnek. Például porckorongsérv esetén az alábbi esetben sürgető műtéti ellátás szükséges:

8 hozzászólás

 1. Jó napot kívánok! A nevem Horváth Orsolya.Áprilisban kezdődött az én problémám. Akkor még elviselhető volt a fájdalom 3hét betegszabi után visszamentem dolgozni a 2.hét munka után elkezdtem sántítani majd röviddel utána annyira fájt a csípóm hogy űlni egyátalán nem tudok kisugárzik a bal lábamra a fájdalom ami már már elviselhetetlen, a cpmbom hátsó részére és a vádlimra.az orvosok fájdalomcsillapítót írtak fel ami ideig óráig enyhíti a fájdalmat de aztán kezdődik előről az egész. Szeretnék tanácsot kérni mi lehet ez, és milyen orvoshoz fordulhatnék. Köszönöm előre is válaszát!

  • Üdvözlöm, elképzelhető, hogy porckorongsérv okozza a problémákat. Végére kell járni a problémának, szívesen látom és kitaláljuk a megoldást. A drczigleczki.hu oldalon minden elérhetőséget megtalál. Várom szeretettel.

  • Jó napot kívánok
   36 éves nő vagyok, soha nem voltak derék fajdalmaim.
   Körülbelül 4 hónapja nagyon fáj a derekam egyfolytában, ha gugolva végzek el valamit és felakarok állni nagyon nagy a fajdalom addig amig szép lassan kiegyenesedem aztan atmegy
   Ugyan ez ha ülok…
   Néha ugy erzem mintha már a hasamra is kivaltana a nagy fájdalom
   Éjjel nem faj…
   Kérem segitsen kihez forduljak mert most már ugy érzem nem mehet igy tovább 2 kisgyermek mellett és a munkám mellett
   Válaszát előre is köszönöm
   Tisztelettel Jámborné

   • Üdvözlöm,
    Első körben ki kell deríteni, hogy mi okozza a fájdalmakat. Szükséges egy ideggyógyász általi kivizsgálás és MR vizsgálat első körben.

 2. Jó napot Nádpor Roland vagyok és az lenne a problémám hogy már több mint két hete fáj a derekam és kaptam rá gyogyszereket xiloxot és mydetont két hétig szedtem mindegyikből kétszer egy nap.Enyhűlt ugyan a fájdalom de nem múlt el és kisugárzik a jobb lábamra és az ágyékomra és a hasamalja enyhén megvan duzzadva. Legyen kedves segíteni hogy mi lehet a problémám és hova fordulhatok.

  • Kedves Roland!
   Első körben egy neurológussal kellene felvenni a kapcsolatot, ő meg tudja csináltatni a szükséges vizsgálatokat, hogy van-e bármilyen gerinceredetű oka a fájdalmaknak.

 3. Jó napot! 18 éves vagyok, edzőteremben edzek, egy hónapja elkezdtem észrevenni hogy fáj a derekam. Elmentem masszorhoz, gyogytornaszhoz. Azt mondták csináljam a gyógytornát és segít. Nem erős fájdalomról van szó, legalábbis az erős fájdalom elmúlt a masszázstól. De érzek pici nehézséget a mozgásban, főleg lehajoláskor. Mintha túl merev lenne a derekam. Mi a teendő ilyenkor, komoly bajom van? Orvoshoz kéne mennem?

  • Üdvözlöm, sajnos gyakori probléma a derékfájdalom edzőterembe járók esetében. Komoly bajra első körben nem gondolnék, ha egyéb tünete nincs, de ha fájdalom 2-4 hét után is fennáll az alkalmazott kezelések ellenére, akkor egy MR szükséges volna!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem

Ha bármi kérdése van, itt üzenhet nekem: