Gyógytorna: tévhitek, elkerülendő gyakorlatok

A gerincbetegségek megelőzésében és kezelésében is az egyik legelterjedtebb nem műtéti kezelési forma a gyógytorna. Preventíven (megelőzésképpen) végzett gyógytorna segíthet a betegségek megakadályozásában vagy lassíthatja azok kialakulási folyamatát. A gyógytorna olyan esetekben is hatékony kezelési módszer, amikor már a betegeknek gerincbetegségeik miatt tüneteik, leggyakrabban fájdalmaik vannak.

A legfontosabb, hogy minden beteg csak orvosi javaslat alapján kezdjen gyógytornába. Nagyobb százalékban olyan megbetegedések fordulnak elő, melyek nem igényelnek műtéti kezelést, hanem kezelhetőek konzervatív (nem műtéti) úton. Kis százalékban azonban előfordulhatnak súlyosabb kiváltó okok (pl. gerincdaganatok), melyek mielőbbi műtétet igényelhetnek. Minden beteg érdeke, hogy betegségére a legmegfelelőbb kezelést kapja, melyre csak alapos orvosi vizsgálattal derülhet fény.

A gyógytorna eleinte csak szakember által irányítva és felügyelve javasolt, hogy a betegek helyesen tudják végezni a feladatokat. Hibásan végzett, nem megbízható internetes forrásokból származó gyakorlatok végzése nem javasolt.

Extrém esetekben ezek még a betegek állapotát is ronthatják, ezért tévhit, hogy bármilyen gyógytorna hasznos lehet! Ugyanakkor a szakember által irányított és pontosan kivitelezett feladatok (akár gerincjóga is) a gerinc mellett párhuzamosan futó izmokat megerősítik, így a gerinc külső stabilitása nő. A gondos betanulás után a gyakorlatok házilag, otthon is végezhetőek, mivel jótékony hatással vannak az izomzat görcsére és hatékonyan képesek a fájdalmakat csökkenteni.

Tévhit, hogy gyógytornát elég heti egyszer végezni. Habár egyetlen gyógytornás kezelés is csökkentheti a fájdalmakat, a tartós hatás eléréséhez rendszeres, heti minimum 2-3 alkalommal végzett gyógytorna szükséges.

Végül tévhit az is, hogy gyógytornát csak átmenetileg szükséges végezni, amikor kialakul a gerincbetegség. Idővel a fájdalmak csökkenthetnek, de a tartós hatáshoz a későbbiekben is végezni kell a gyakorlatokat. Egy gerincprobléma krónikus betegség, mellyel a betegeknek meg kell tanulniuk együtt élni és a tünetek kiújulásának elkerüléséhez általában élethosszig szükséges gyógytornát végezni. Természetesen fájdalommentes periódusokban a heti alkalmak száma átmenetileg akár csökkenthető is.

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük