Milyen az ergonómiailag megfelelő szék egy gerincbeteg számára?

Egyre gyakrabban találkozhat mindenki az ergonómia fogalmával, mely az ember és a technikai eszközök kapcsolatával foglalkozó tudományág. Feladata, hogy eszköztára és vizsgálatai alapján megállapítsa milyen legyen az a gép, amely legjobban illeszkedik az emberhez minden szempontból és nem károsítja annak egészségét. Az ergonómia így a helyes székek fejlesztésével is foglalkozik, mely felveszi az emberi gerinc normál alakját és nem terheli, károsítja annak alkotóelemeit. Számos „ergonómiailag helyes” szék létezik a piacon, sok esetben bizonyítékokkal alátámasztva.

Tanácsos ezeket olykor fenntartással kezelni és minden esetben megvizsgálni azok valóság tartalmát. Az igazán jó székek használat előtt letesztelhetőek és többnyire egyedileg a felhasználó számára készültek. Azért is fontos elővigyázatosnak lenni, mert áruk igen magas is tud lenni, mely mindenki pénztárcáját megterhelheti. Természetesen egy egyedi ergonómiai székkel minden beteg maximálisan megteheti a megelőző lépéséket az ülés káros hatásainak kiküszöbölésére, leginkább azoknak lehet javasolt ilyenre áldozni, akik napi akár 8-10 órát is ülőmunkával töltenek. A vásárlás során tartsák észben, hogy egy jó szék az alábbi tulajdonságokkal is rendelkezik:

  • beállítható, hogy teljesen igazodjon a felhasználó egyedi testarányaihoz
  • a háttámla konvex legyen deréktájon, így megfelelően támasztja alá a gerincet
  • ülésmagassága állítható
  • ülésmélysége állítható
  • kartámasza van
  • kiegészíthető lábtámasszal (ha kell)

Sok beteg nem engedheti meg magának az ilyen drága kiadást és önmagában hiába a drága szék is, ha az ülési technika nem megfelelő. Számos egyéb alternatív ülésre alkalmas eszköz is elérhető, érdemes mindegyiket egyenként tesztelni, hogy kinek melyik lehet hatásos a munkája során. Látogasson el Youtube-csatornámra is, ha további információkat szeretne megtudni a témában! A helyes ülésről szóló videósorozatom első epizódját itt találja:

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük