A mostani cikkünkben a porckorong előboltosulások és porckorongsérv lézeres kezelési lehetőségével fogunk részletesen megismerkedni.

A lézeres porckorongsérv kezelés alapelve

A lézeres sérvkezelések alapelve, hogy az előboltosuló porckorongot (protrusio) vagy magát a porckorongsérvet belülről megkisebbítse, így a méretcsökkenés által a fájdalmakat kiváltó idegi nyomás csökkenjen. A lézer által keltett hőenergia a porckorong belső állományát vaporizálja („elpárologtatja”) és ezáltal a kidomborodó sérvdarab visszahúzódhat. Kiszakadt sérvdarabok esetén nem alkalmazható és bénulásos tüneteket okozó sérvek esetén is más kezelési mód javasolt.

Youtube-csatornámon további, gerincbetegségekkel és megelőzéssel kapcsolatos videókat tekinthet meg.

Hogyan zajlik le az eljárás?

Az eljárás egynapos sebészet keretében is történhet, de néhány kórház gyakorlata alapján a beteget egy éjszakán keresztül megfigyelésre benntartják.

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben (nem altatásban), steril körülmények között a műtőben végzik. Hason fekvő helyzetben röntgen képalkotással történik a kezelni kívánt gerincszakasz beazonosítása. Az operatőr a bőrön keresztül vezetett szúráson keresztül, fokozatos röntgen ellenőrzés alatt juttat egy vékony tűt a porckorong résbe. Amikor a tű a porckorong résen belül helyezkedik el, a vékony lézerszál a tűn keresztül bevezethető magába a porckorongba. A lézerkészülék aktiválásával a belső vaporizáció (belső tömegcsökkentés) történik meg. A beavatkozás végén a tű és lézerszál egyszerűen kihúzható, bőrvarrásra nincs szükség.

A beteg állapotától függően aznap vagy másnap otthonába távozhat, ha a beavatkozással összefüggésben nem alakul ki szövődmény. Szövődmények lehetnek fertőzés, vérzés és idegi sérülés, melyek ritkán előforduló komplikációk.

Alternatíva: az endoszkópos gerincműtét

A lézeres eljáráshoz képest más jellegű, szintén kevésbé invazív kezelési lehetőség az endoszkópos gerincsebészet: