A gerincferdülés egészségügyi következményei

A gerincferdülés leginkább a fiatal korosztályt érinti, a népesség 5%-ában észlelhető. Lányoknál/nőknél jelentősen gyakoribb, azonban a gerinc kopásos (degeneratív) elváltozásai következtében az idősebb korosztályban való előfordulása is növekszik.

gerincferdülés következményei

A gerincferdülés felismerése leggyakrabban már megtekintés alapján is kivitelezhető. A beteget hátulról megfigyelve a gerinc oldalirányban görbületet vesz fel. A megtekintés mellett a betegséget klinikai tünetek is kísérhetik, súlyosabb esetben egészségkárosodáshoz is vezethetnek.

Gyermekkorban a gerinc deformitás általában az egyetlen tünet, ilyenkor ájdalom még nem jelentkezik. Idősebbekben a gerinckopással párhuzamosan növekszik a fájdalom előfordulásának gyakorisága is. Minden életkorban a gerinc mozgásai beszűkülnek, a betegek bizonyos mindennapi feladatok ellátásában korlátozottá válhatnak. Jelentősek lehetnek az esztétikai elváltozások is (például köznyelvben púpos ember).

Súlyosabb gerincferdülés esetén szervi elváltozások jelentkezhetnek. A légzésfunkció beszűkülhet, ugyanis a gerincferdülés következtében a mellkas is deformálódik és a tüdő összenyomódik. A betegek nyugalmi helyzetben nehézlégzésre panaszkodhatnak. A csökkent légzés kihat a keringési rendszerre is, szív elváltozások léphetnek fel. Mindezek következtében akár a várható élettartam csökkenthet.

Fontos kiemelni, hogy utóbbi elváltozások csak súlyosabb esetekben fordulnak elő. Időben felismert esetek jól kezelhetőek. Gyermekkorban általában iskolai vagy háziorvosi szűrések során derülhet fény az elváltozásra, idősebb korban szintén háziorvosi vizsgálat deríthet fényt a betegségre. A további ellátást ortopéd szakorvos végzi.


Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük