Életmódváltás: lehetőségek gerincfájdalmak esetén

Életmódváltási lehetőségek gerincfájdalmak esetén

Az otthon végzett gerincfájdalmak kezelésének és az életmódváltásnak az egyik legfontosabb része testsúlycsökkentés.

Ezért szükséges az életmódváltás

Túlsúlyos betegek esetében, főleg hasi elhízás esetén az ágyéki gerincszakaszra fokozott terhelés nehezedik. A hasi súly miatt az ágyéki szakasz görbülete növekszik, a gerinc nem tudja fenntartani a legkedvezőbb biomechanikai állapotot. A kedvezőtlen állapotban a gerinc és alkotóelemei fokozottan sérülékenyek és érzékenyek a gerincbetegségek kialakulására. Sok esetben a fájdalmak miatt a mozgások bevezetése a mindennapokba nehézkes, sőt a sportolás még erősíti is a fájdalmakat. Ilyen akut fájdalmas szakaszokban egyszerűbb aerob mozgások végzése javasolt, majd az állapot javulásával további mozgásgyakorlatok is végezhetőek. Mindezek korábbi fejezetben kerülnek bemutatásra, de a megelőzést nem lehet elégszer hangsúlyozni. Ha egyszer az elhízás miatt a fájdalmak kialakulnak a mozgás megkezdése még nehezebb lesz, így az elhízás tovább mélyülhet, és ördögi kör alakulhat ki.

Életmódváltás, diéták, vízfogyasztás

Az életmódváltás fontos része a diétás étrend bevezetése is a mindennapokba. Az interneten számos kifejezetten gerincbetegeknek kifejlesztett diéta található. Az egyes diéták tudományos értékelése nehéz, mivel átfogó vizsgálatok nem történtek annak hatékonyságát illetően. Érdemes egyénileg tesztelni, hogy az egyes betegek esetében melyik fejti ki a legjobb hatást.

Nagyobb hőségben az emberi szervezet fokozottan verejtékezik és veszít folyadék tartalmából. Az embert szervezet hidráltsági (víztelítettségi) állapota befolyásolhatja a porckorong víztartalmát is. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy rengeteg vízfogyasztással a porckorong elváltozásai visszafordíthatóak lennének, de annyi bizonyos, hogy egy kiszáradt és kevesebb vizet fogyasztó szervezet hajlamosabb lehet gerincbetegségekre, köztük porckorongsérvekre is. Nyári hőségben egyéb belgyógyászati betegségek elkerülése miatt is nagyon fontos a bő folyadékfogyasztás.

Dr. Czigléczki Gábor Youtube csatornája
Gerincproblémái és a megelőzés kapcsán Youtube-csatornámon is találhat tovább információkat.

Youtube-csatornámhoz ide kattintson!

A magyarországi helyzet

A magyar lakosságot fokozottan érinti az elhízás veszélye. 2018-as adatok alapján Magyarország a negyedik helyen áll a világon leginkább elhízottak listáján. Nemzetünk előtt az Egyesült Államok, Mexikó és Új Zéland áll, tehát Európában Magyarország első. Az elhízás egyre gyakrabban a fiatalokat is érinti. Összességében Magyarországon az elhízás előfordulási gyakorisága 30 százalék körüli, tehát minden harmadik magyar ember elhízott lehet.
Az elhízás mértékének megállapítására legelterjedtebben a BMI mérőszámot (Body Mass Index) használják, mely megmutatja, hogy adott ember melyik kategóriába tartozik.

A BMI mérőszám kiszámítása

A kiszámítását az alábbi módon végezze:

  1. Mérje meg pontosan hány kilogramm (például 80 kg)
  2. Mérje meg pontosan hány cm magas és az értéket ossza el százzal. (például: 165 cm magas személy értéke 165/100=1,65)
  3. A 2. pontban kapott értéket szorozza meg önmagával (tehát 1,65×1,65=2,7225)
  4. A végső pontszám kiszámolásához a testtömeget ossza el az előbbi értékkel (tehát kerekítve 80/2,7225= 29,38)
  5. A BMI érték 29,4 kerekítve

Kategóriák

A számítás során kapott érték alapján a táblázat megmondja, hogy Ön melyik kategóriába tartozik.

KategóriákBMI
alultáplált18,5 alatt
normál testsúly 18 – 25
túlsúly25 – 30
elhízás30 – 40
extrém elhízás40 felett

 

Végszó

Ha a számítások alapján egy beteg a túlsúlyos vagy elhízásos kategóriákba tartozik, akkor mielőbb közbeavatkozó lépéseket kell tenni nem csak a gerinc, hanem a teljes szervezet védelme érdekében is. Ugyanis a túlsúly cukorbetegségekre, szív és érbetegségekre, valamint számos egyéb belgyógyászati megbetegedésre is hajlamosíthatnak. A BMI értékek sok esetben tájékoztató jellegűek, mert előfordulhatnak olyan esetek is, hogy BMI szerint még egy alacsonyabb kategóriába tartozik a beteg, de mégis haskörfogata túlzott mértékű. Egyénileg szükséges értékelni a kapott értékeket figyelembe véve a hasi körfogat is!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük