Discopathia: mit jelent és hogyan alakul ki?

A discopathia egy latin összefoglaló kifejezés, amely a csigolyák közötti porckorongok megbetegedésére, degeneratív elváltozására utal, és számos tényező kiválthatja. 

discopathia
discopathia

Mi áll a discopathia kialakulásának hátterében?

A discopathia leggyakrabban a gerinc kopásos elváltozásai miatt alakul ki, amelyeket a civilizált életmód, például a hosszas ülőmunka és a nagy fizikai megterheléssel járó tevékenységek eredményeznek. A gyakran ismétlődő nagy megterhelések fokozatosan a porckorongok elhasználódását eredményezhetik

A kezdetben apró kopások idővel biokémiai szinten jelentős elváltozásokat okoznak a porckorongokban, csökkentve azok víztartalmát, rugalmasságát és ellenálló képességét. A porckorongok kopása következtében gerincsérv is kialakulhat, ami nyomást gyakorolhat a környező idegekre, fájdalmat vagy súlyosabb esetben izombénulást okozva. Tudjon meg többet a gerincsérvről itt.

https://www.gerinckezeles.hu/a-gerincserv-tunetei/

Milyen életmódbeli tényezők hajlamosítanak a discopathia kialakulására?

Bizonyos életmódbeli tényezők, mint a túlsúly vagy a hasi elhízás hozzájárulhatnak a discopathia és a gerincsérv kialakulásához. Időben történő felismeréssel és kezeléssel azonban megakadályozható az állapot súlyosbodása.

Különösen fontos megemlíteni a fertőzéseket is, mint lehetséges kiváltó okokat, mivel a porckorongok vérellátása szegényes, gyakran a szomszédos csigolyákról átterjedő fertőzések váltják ki a discopathia súlyosbodását, ami akár a csigolyák és velük együtt a porckorongok súlyos fertőzéséhez (spondylodiscitis) is vezethet. Ezekben a komolyabb esetekben kórházi kezelésre és hosszabb antibiotikumos terápiára is szükség lehet.

Discopathia és megelőzés

Gyakran merül fel, hogy ha valakinél megállapítják a discopathiát akkor mit lehet tenni. Egyrész az életmódbeli változtatásokkal (gerincterhelés csökkentése, hosszas ülés kerülése, fogyás, stb.) a további súlyosbodás megelőzhető. Visszafordítani a kopást teljes egészében nem lehet, ugyanakkor megfelelő táplálkozással a porckorong állapota javítható. Ha a változatos étrend nem biztosítható, akkor táplálékkiegészítőkkel is lehet pótolni a szükséges tápanyagokat. Mivel a porckorong is porcszövet típus, fontos elemei a glükózaminoglikán és chondroitin szulfát, melyek pontosan beállított dózisa szükséges (ha túl sok negatív hatást válthat ki, ha túl kevés, akkor elégtelen lehet a hatása).

https://cziglab.com/home-office-es-a-derekfajdalmak-megelozese/

Ha Ön discopathia vagy gerincsérv tüneteit tapasztalja, vagy további információra van szüksége, foglaljon időpontot vizsgálatra, terápiára vagy konzultációra.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük