Porckorongsérv, mit jelent ez a beteg számára?

Hátfájás
Fontos tudnivalók a porckorongsérvekről

A porckorongsérvek előfordulása évről évre egyre növekszik világszerte és a fiatalabb korosztályt is fokozottan érintheti. Egy porckorongsérv legtöbbször egész életük során végigkísérik a betegeket, így fontos tisztázni mit is jelent ez a beteg számára.

A porckorongsérvek kialakulásának lépéseiről már korább cikkben írtunk. A gerinc fokozott megterhelése vagy tartós ülőmunka hatására kopásos elváltozások alakulhatnak ki a porckorongok állományában, melyek a porckorong degenerációját okozhatják. A degeneráció során a belső kocsonyás állomány (nucleus pulposus) veszít vízmennyiségéből, a külső gyűrűszerű részen (anulus fibrosus) a megterhelések, traumák hatására berepedések alakulnak ki. Amikor a külső gyűrűszerű állomány egy berepedési helyen teljesen megszakad, a belső kocsonyás állomány egy részlete nagyobb erő vagy fokozatos megterhelés hatására kitüremkedik a csigolyatestek közötti térből a külső állomány berepedési helyén. Az így kialakult állapotot nevezzük porckorongsérvnek, vagy szaknyelven discus hernia-nak.

A okozott tünetek rendkívül változatosak tudnak lenni. Leggyakrabban fájdalom jelentkezik, akár helyileg az érintett gerincszakaszon, akár kisugárzó jelleggel a végtagok irányába. Amennyiben a porckorongsérv kifejezett nyomás alá helyezi az idegeket súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, mint például izombénulás.

A porckorongsérv krónikus probléma

Egy porckorongsérv az érintettet legtöbbször élete végéig kíséri. Szándékosan nem beteget írunk, mivel habár krónikus probléma, a megfelelő életmóddal és kezelésekkel a kordában tartható, akár tartósan tünetmentes is lehet.

A porckorongsérvek kialakulása egy fokozott porckorong elhasználódás talaján alakulnak ki, így a folyamat csak megelőzhető, de teljesen vissza nem fordítható az orvostudomány jelenlegi állása szerint (ugyanakkor folyamatosan történnek kísérletek újabb módszerek bevezetésére, pl. őssejt terápia, melyek az elhasználódott porckorongok regenerálódását igyekszenek biztosítani)

Orvosilag mindig az számít, hogy a porckorongsérvek milyen tüneteket okoznak. Ha kifejezett tünetek jelentkeznek, például fájdalom, akkor intenzív kezelések szükségek az akut fájdalmak csökkentésére. Tünetmentes állapotban az életmódbeli szempontok kerülnek előtérbe, például a helyes ülési technika elsajátítása. A tünetes és tünetmentes időszakok legtöbbször váltakoznak, mely a probléma természetes velejárója. Ha a „betegek” tisztában vannak a problémájukkal, akkor a porckorongsérv sem életminőségüket, sem élettartamukat nem csökkenti. Általánosságban nagyon leegyszerűsítve a cukorbetegek nem esznek édességet, a gerincbetegek pedig kerülik a gerincet túlzottan igénybe vevő feladatokat, így akár együtt tudnak élni a „betegséggel” anélkül, hogy azzal kapcsolatban bármit is tapasztalnának.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük